Coronaviruset har lamslagit en hel värld och mer eller mindre alla sporter och ligor i världen ligger i dvala. När folk är ute efter samma spänning både i form av att följa en match samt att satsa pengar på den har e-sporten stigit upp och tagit plats på scenen.

Inte minst motorsporten har redan flyttat över mycket mot den virutella racingen där fansen kan följa race med de riktiga Formel 1-förarna. I vårt östra grannland Finland talas det om att den avblåsta hockeysäsongen ska avslutas med ett slutspel i tv-spelet NHL 20 mellan lagen.

Men där vi ser ett ännu större uppsving är i den redan professionella e-sporten som redan lockar miljontals tittare på plattformar som Twitch. De har nu fått ännu fler tittare och intresset av att satsa pengar på matcherna har också ökat.

Bland de populäraste spelen när det kommer till betting är CS:GO, League of Legends samt DOTA 2. Men även spel som Overwatch, Call Of Duty samt Starcraft 2 går det att satsa pengar på.

Här i Sverige brukar CS:GO, eller Counter Strike som de flesta kallar det, locka både flest tittare och mest pengar. Många bolag har redan innan Coronaviruset erbjudit odds på e-sport men den senaste månaden har dels fler bolag hakat på och fler bolag satsar på e-sport nu.

Drygt 20 spelbolag med odds på kvällens Pro League-möte

Embed from Getty Images

Senare ikväll möts till exempel NaVi och Fnatic i ESL Pro League och drygt 20 spelbolag med svensk spellicens erbjuder odds inför matchen. Återbetalningsprocenten på spelbolagens odds inom e-sport ligger ofta runt 93-96%.

En nyhet är nu även att Svenska Spel för första gången har tagit klivit in och erbjuder odds på e-sport.

Viktigt här är även att komma ihåg att spelarna i lagen måste ha en viss ålder för att spelbolagen ska kunna erbjuda spel mot svenska kunder på matcherna. Om för många av deltagarna är under 18 år kan spelbolagen straffas av Spelinspektionen om de erbjuder spel på en match.

Det kan förklara varför vissa matcher inom e-sport inte syns för oss svenskar när vi loggar in hos vårt spelbolag.

Här hittar du spelschema och Twitchlänkar

En bra sida som visar kommande matcher och turneringar för alla större e-sporttitlar är Liquipedia.

Där kan du enkelt välja ditt favoritspel eller lag och se kommande matcher och turneringar. Där hittar du även länkar till den Twitchkanalen där du kan se matcherna live gratis.

Spela ansvarsfullt. 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.