Så spelas Champions League – så här ser upplägget ut
Champions League består av 32 lag som ingår i UEFA. Det ska alltså egentligen vara Europa men exakt vart UEFA drar gränsen för Europa är inte alltid helt tydlig. Lag från till exempel Israel, Kazakhstan och Turkiet deltar till exempel (även om delar av Turkiet är i Europa).
Beroende på hur högt rankade de olika ligorna i de olika länderna är får de olika förutsättningar. De högst rankade ligorna som till exempel Spanien och England får fyra direktplatser till Champions League varje säsong. Andra nationer med lägre rank får till exempel en kvalplats.
Champions League har fyra kvalomgångar samt en playoff omgång. I den absolut första preliminära kvalomgången möts lag från nationer som Gibraltar, Kosovo och San Marino.
Efter det kommer det som brukar kallas första kvalomgången där bland annat vinnaren från Allsvenskan brukar kliva in tillsammans med klubbar från länder som till exempel Irland, Israel, Polen, Norge, och Serbien.
Vinnarna där avancerar till andra kvalomgången där ännu bättre lag kliver in i turneringen från länder som Grekland, Schweiz, Danmark, och Nederländerna.
Efter det väntar den tredje kvalomgången där lag från bland annat Ryssland, Belgien, Portugal, Ukraina och Turkiet kliver in.
Efter det väntar Playoff där de återstående lagen möts i ett dubbelmöte där vinnaren tar en plats i gruppspelet. Totalt tar sig sex lag till Champions Leagues gruppspel genom det här kvalet. Övriga 26 lag är direktkvalificerade genom sin liga.
Kvalspelet pågår vanligtvis från mitten av juni fram till playoffmatcherna som spelas i slutet av augusti.
Inför gruppspelet placeras lagen i fyra olika seedningsgrupper med åtta lag i varje. Man lottar sedan grupperna så de består av ett lag ur varje seedningsgrupp som ska representera hur starka lagen är rankade.
Här undviker man även så att inte två klubbar från samma liga lottas in i samma grupp. Gruppspelet drar sedan igång i mitten av september och alla lag möter de övriga tre lagen en gång hemma och en gång borta. Här går de två bästa lagen vidare och de som slutar trea i sina grupper får istället spela Europa League.
Slutspelet drar sedan igång med 16-delsfinaler i februari och mars.
Kvartsfinalerna spelas vanligtvis i mitten av april och semifinalerna runt månadsskiftet april och maj.
Finalen spelas på en redan innan säsongen startade utsedd arena som oftast är neutral men givetvis kan det laget som äran att stå värd för finalen även ta sig hela vägen till finalen.
Finalen avgörs sedan i en enda match, inte dubbelmöten som det är genom resten av slutspelet.
Mer om Champions League
Behöver du hjälp med speltips för Champions League? Då har du hamnat helt rätt. Här får du ständigt uppdaterade tips kring de otroligt täta och spännande matcherna Champions League. Det är mycket att tänka på och att ha koll på, det gäller att vara lite initierad för att hitta de riktigt bra oddsen och spelen, och här kan du vara säker på att hitta det du behöver inför stormatchen framför tv:n. Att spela på matcherna är definitivt en krydda och det ger definitivt en extra dimension till matchen.
Tätt med storlag i Champions League
Champions League är världens hetaste fotbollsturnering förutom EM och VM, och det är faktiskt oftast fler stjärnspelare på planen under många Champions League-matcher än under finalerna i de stora mästerskapen för landslag.
Den stora kommersialiseringen av sporten har gjort att världens absolut bästa fotbollsspelare definitivt spelar i de absolut största lagen, och i lag som Real Madrid, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Bayern München, Juventus, Paris Saint-Germain, Manchester United, Arsenal, Atletico Madrid, Borussia Dortmund mfl, kan du vara säker på att hitta två spelare på varje position som håller väldigt hög internationell klass.
Lägg till detta att man till skillnad från landslagen spelar och tränar ihop vecka ut och vecka in, året runt, så är det inte konstigt att den bästa fotbollen ofta spelas i Champions League.
Intresset är naturligtvis väldigt stort i Europa, men turneringen följs också av väldigt många i Asien och Sydamerika.
Ersatte Europa-cupen
Champions League ersatte Europa-cupen för mästarlag säsongen 1992/93. Då gick man från att ha haft en renodlad utslagsturnering, som endast var öppen för Europas mästarlag, till att istället bli en turnering med både gruppspel och slutspel, där de största ligorna kan ha flera lag representerade.
I nuläget består turneringen av 32 lag.
De spanska klubbarna har varit mest framgångsrika och England kommer en bit efter på andra plats. Hur många lag varje liga får ha med i turneringen baseras på de senaste fem årens resultat i de europeiska cuperna. De lägre rankade ländernas mästare behöver spela upp till fyra kval-möten för att kunna ta sig till gruppspel.
I gruppspelet möts man både hemma och borta, detsamma gäller alla matcher i slutspelet förutom finalen, som spelas på en förutbestämd arena. Man kan med andra ord, om alla planeter och stjärnor står rätt spela på hemmaplan i finalen, även om detta inträffar väldigt sällan.
Det finns även en världsmästartitel för klubblag, då vinnaren från Europas Champions League spelar mot motsvarande mästare i från Sydamerika och Asien. Detta sker dock ganska mycket i skymundan och har inte nödvändigtvis en enorm status, bland annat beroende på att just Europas Champions League är mycket mer populär och prestigefull än Sydamerikas motsvarighet. Förr fanns det en större signifikans, eftersom många riktigt bra fotbollsspelare spelade kvar i Argentina och Brasilien.
Nu för tiden, när de ekonomiska aspekterna verkligen totalt definierat fotbollskartan, spelar i princip alla storstjärnor i Europa, förutom när de varvar ner med att spela en eller två säsonger i sitt hemland, ofta i sin ursprungsklubb.
En lukrativ turnering
De ekonomiska fördelarna av att nå även bara viss framgång i Champions League är enorma, och det är väldigt viktigt för storklubbarna att ständigt vara representerade i denna turnering.
Om de missar några säsonger börjar det ganska fort synas ekonomiskt, och man tappar mark i konkurrensen med rivalerna.
2019 fick man 30 miljoner för varje vinst i gruppspelet, medan oavgjort resultat gav ca 10 miljoner. Mycket att spela för alltså, även för de lag som inte har chans att gå vidare till slutspel. De gånger svenska lag har kvalificerat sig har det gett en stor påverkan på allsvenskan, då deras budget för spelarköp radikalt ändrats.
Alla lag som kvalificerar sig till slutspelet i turneringen får runt 150 miljoner för den prestationen, och om man tar sig till åttondelsfinal får man ca 100 miljoner. En plats i kvartsfinalen och semi ger ungefär lika mycket, medan en finalplats ger 150 miljoner extra.
Rena pengaregnet alltså, inte minst för de klubbar som år efter år ständigt är långt framme. Men det är också ett format som är skapat för att dra in så mycket pengar som möjligt, och det går ständigt rykten att de största klubbarna vill skapa en egen stängd liga för att få ännu mer pengar, då det är matcher mot andra storlag som ger absolut mest utdelning när det handlar om tv-tittande och liknande runt om i världen.
Detta skulle dock kraftigt urholka de sportsliga aspekterna av turneringen. Det nuvarande formatet är troligtvis det mest optimala ur sportslig synvinkel.
Mer om Champions League
Här kommer lite blandade fakta som du kanske inte nödvändigtvis har koll på om Champions League. Visste du exempelvis att..
… Champions League har sin egen hymn. Denna är skriven av Tony Britten, heter helt enkelt “Champions League”, och spelas innan varje match. Intentionen är att fira hur fotboll för samman människor på ett kraftfullt sätt, och att hela Europa, för att inte säga hela världen, tittar på. Hymnen är kraftigt inspirerad av George Friedrich Händels “Zadok The Priest”. Refrängen har dessutom 3 språk representerade, engelska, tyska och franska.
… En speciell hedersbeteckning delas ut till ett lag som vunnit Champions League fem gånger eller tre gånger i rad. Denna sys sedan in i lagets officiella tröjor. Detta märke syns bland annat på Barcelonas, Real Madrids, AC Milans, Bayerns Liverpools och Ajax matchtröjor.
… Lionel Messi har rekordet när det gäller mest mål i en och samma match, 5 stycken. Ett mer otippat faktum är att han delar detta rekord med Luiz Adriano i Shakhtar Donetsk. Med tanke på hur täta matcherna i turneringen oftast är, så blir detta rekord nog svårt att överträffa.
… Det engelska klubbarna mellan 1986 och 1991 var avstängda från internationellt spel i de turneringar som på den tiden gick under namnen Europacupen, UEFA-cupen och Cupvinnar-cupen. Detta efter att Liverpools fans varit involverade i läktartragedin på Heyselstadion 1985, då 39 människor miste livet. Engelsk fotboll hade stora problem med huliganer på den tiden, och det dröjde fem år innan man togs upp i den europeiska gemenskapen igen.
… Det snabbaste målet skedde efter svårslagna 10.12 sekunder. Ett rekord som sattes av Roy Makkay i Bayern München och som stått sig sedan 2007.
Svenska ögonblick i Champions League
Inget svensk lag har någonsin vunnit Champions League eller dess tidigare motsvarigheter, och det lär nog dröja innan vi ser detta ske. Det saknas dock inte svenska ögonblick i turneringen.
Malmö FF är det svenska lag som varit närmast, då man 1979 gick till final i Europacupen, men förlorade mot Nottingham Forest. IFK Göteborg hade under 80-talet stora framgångar i Europa, men det handlade om UEFA-cupen.
Ett flertal spelare har vunnit turneringen med andra lag, och under de senaste decennierna har Jesper Blomqvist vunnit med Manchester United 1999, Patrik Andersson med Bayern München 2001, och Henrik Larsson med Barcelona 2006.
Just Henkes inhopp mot Arsenal i finalen har blivit legendariskt, då han med två assists vände underläge 0-1 till 2-1 under andra halvlek. Detta har gett honom stor legendstatus i Barcelona, och säkerställt att han för alltid kommer att bli ihågkommen i den katalanska metropolen. Han snuvade därmed Fredrik Ljungberg på möjligheten att ta hem en titel.
Att vinna Champions League är väldigt svårt, och om du inte spelar hela din karriär i Real Madrid, Barcelona eller Bayern München kan denna titel bara väldigt svår att uppnå, något som har blivit en följetong i Zlatan Ibrahimovics karriär.
Få spelare har varit så framgångsrika på klubbnivå som Zlatan varit, både i Holland, Italien och Spanien och länge visste han knappt hur det var att inte vinna en ligatitel.
Champions League, å andra sidan, har varit ett frustrationsmoment för Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Närmast att vinna var han med Barcelona 2010, då han gick till semifinal.
Faktumet att Barcelona vann året innan och året efter han spelade där, och att man förlorade i semifinalen mot hans tidigare lag Inter, som sedan gick och vann hela turneringen, är naturligtvis extra retfullt.
Paris Saint-Germain hade definitivt resurserna, rent ekonomiskt, men nådde aldrig ända fram. Det har de inte heller gjort med Neymar, vilket tydligt artikulerar hur svårt är det att vinna Champions League. Det är oftast samma lag som figurerar i slutomgångarna.
Zlatan är absolut inte ensam, många storspelare har misslyckats med att vinna världens mest prestigefulla klubblagsturnering, bland annat Romario, Francesco Totti, Ronaldo, och Ruud Van Nistelroy.