Vem är egentligen Europas farligaste målskytt? Är det Lionel Messi eller kanske Harry Kane? Vi har djupdykt i statistiken och tagit fram vad vi anser det bästa måttet som visar vem den målfarligaste spelaren är i Eruopa. Vi har även justerat siffrorna beroende på vilken liga spelaren spelar i för att göra de mer jämförbara.

Ser vi bara till vem som gjort flest mål i någon av de fem stora ligorna är Robert Lewandowski klart bäst med 35 mål och bakom honom kommer Cristiano Ronaldo på 25 och sedan har vi Mbappé, Haaland och Messi på 23 ligamål.

Men vem är egentligen farligst?

Vi har tagit fram det och du ser topplistan i grafen här nedanför.
NPxG90 Adjusted Dagens bästa speltips hos DagensBetting.se

Vad visar egentligen grafiken?

Grafen här visar vad som kallas NPxG90 som sedan är justerat efter ligans defensiva styrka. Det betyder alltså det förväntade antalet mål en spelare ska göra sett till de chanser de skapar per 90 minuters spel där vi exkluderat straffar och justerat för ligans defensiva styrka i förhållande till övriga toppligor.

xG, eller expected goals är ett mått där olika typer av avslut får ett visst värde sett till hur ofta de går in i mål. Ett skott rakt framför målvakten fem meter från mållinjen får ett mycket högre värde än ett skott från kanten utanför straffområdet. Det finns mängder av datapunkter som styr exakt vilket värde ett skott får.

Men genom att räkna ihop detta får man en bra bild på hur många mål en spelare borde göra. Här kan man även nämna att väldens bästa spelare ofta överpresterar något jämfört med sin xG då de är bättre på avsluta än snittet.

Ser vi till helheten stämmer det väldigt bra. Lagen i Europas fem största ligor släpper den här säsongen till exempel in 1,39 mål i snitt per match. Ser vi till lagens xGA (expected goals agains) är det 1,36.

Vilka är med på listan?

Vi har tagit med samtliga spelare som gjort minst 10 ligamål den här säsongen i någon av de fem stora ligorna (Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A samt Ligue 1). Datan är hämtad den 20 april.

Utan att justera för ligornas defensiv

Här nedanför kan du se hur topplistan skulle sett ut om vi inte justerat efter ligornas styrka.

Dagens bästa speltips hos DagensBetting.se

Hur defensivt starka är de olika ligorna?

Här nedanför ser du vilket xGA lagen i varje liga har i snitt per match den här säsongen. Det är de siffrorna som ligger till grunden för att justera spelarnas siffror för att göra jämförelsen mellan ligor mer rättvist.

League defence strength Dagens bästa speltips hos DagensBetting.se