Units inom sportbetting – Vad är det och hur fungerar det?

Hur fungerar units sportbetting

Du har säkert hör talas om units inom sportbetting men vad är det egentligen och varför används det? I den här guiden kommer vi svara på de vanligaste frågorna runt units inom just sportbetting.

Om vi börjar med det korta svaret. Unit är ett mått för att hantera din bankrulle bättre och bli en vinnande spelare på sikt. Det gör det även möjligt för olika spelare att visa sin värdering på ett speltips även om de spelar för helt olika belopp.

En unit är helt enkelt en del av din spelkassa. Vanligtvis använder man att 1 unit är 1 procent av din bankrulle.

Så om du har 5 000 kronor på ditt spelkonto betyder det att varje unit är 50 kronor.

Se exempel nedanför:

1 unit = 50 kronor
2 units = 100 kronor
3 units = 150 kronor
4 units = 200 kronor
5 units = 250 kronor

Fördelen med units är att det betyder att du kan köra en fast insats även om din bankrulle går upp och ner.

Exempel:
Om du har en bankrulle på 5 000 kronor och satsar mellan 50 – 250 kronor per spel betyder det att du satsar mellan 1-5% av din bankrulle på varje spel vilket är en lagom nivå. Om du haft en tuff period och förlorat 2 000 kronor så skulle ett spel på 250 kronor motsvara hela 12,5% av hela din bankrulle.

Du skulle i så fall ta alldeles för stora risker.

Samma händer om du vinner. Om du spelat upp din bankrulle till 8 000 kronor men spelar samma belopp som tidigare så blir din risknivå för låg.

Det är även viktigt att man håller koll på detta. Annars kan det bli mer slumpartat och ett par oturliga resultat kan snabbt rasera en spelkassa om man felaktigt ligger ute med för hög risk. På samma sätt kanske man inte får den vinst man borde om man lägger för låga insatser när spelen väl sitter.

Grundregel för de flesta är att man lägger runt 1-5 units, alltså 1-5 procent av ens spelkassa per spel.

Units gör det även enkelt att jämföra

En annan fördel med units är när man läser speltips. Om en spelare tipsar en annan om ett speltips och istället för att säga att han satsar 1 000 kronor på det kanske han säger 2 units. Eftersom era spelkassor mest troligt skiljer sig åt motsvarar ett spel på 1 000 kronor olika stora delar av er spelkassa.

Om du till exempel bara har 8 000 på ditt spelkonto skulle ett spel på 1 000 kronor motsvara hela 12,5% av din spelkassa.

Men med units kan du istället omvandla hans insats till din egen spelkassa. Så har du 8 000 blir hans speltips till 2 units en insats på 160 kronor.

Värdera ett spel

Här finns det många olika skolor. En del kör alltid samma insats över samtliga speltips. Här på Dagensbetting.se kör vi oftast med så kallade flat bets, vi kör alltså alltid samma antal units på alla spel. Detta för att underlätta för alla som följer oss.

Sedan finns det alltid undantag. Vissa spel är helt enkelt så bra att man måste kliva in tyngre.

Det är alltid en risk när man ska försöka värdera varje spel unikt och värdera om det är värt 1,2,3,4 eller 5 units. Om en spelare som kanske hade haft en ROI på 106% med flat bets kan den personen ramla långt ner under 100 om de kört med individuell värdering av varje spel och haft otur på de tyngre spelen.

Så vårt råd till de flesta som läser den här guiden och är relativt ny inom sportbetting är att alltid börja med en fast gräns hur många units du alltid lägger på dina spel. Efter du lärt dig det och ligger plus kan du börja justera nivån något och jobba dig därifrån tills du i framtiden kan värdera varje spel individuellt.

Spela ansvarsfullt. 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.