Vad betyder alla olika spelformer/bettingmarknader hos ett spelbolag?

BettingmarknaderNär du går in på en populär match hos ett av de mer etablerade spelbolagen kommer du hitta otroliga mängder olika spelformer eller marknader som många kallar det. Det här kan vara allt från enklare 1X2 spel till mer avancerade spelformer som kortpoäng eller asian handicap. Men vad betyder egentligen alla de här spelformerna?

Ladda spelkassan: Klicka här för att se vår guide till spelbolagens bästa bonusar just nu!

Att ett spelbolag erbjuder många bettingmarknader är alltid bra. Men är man ny inom sportbetting kan det ibland kännas lite överväldigande när man ser alla olika spelformer som det finns odds på. Vad betyder egentligen alla? Vad är fördelarna? Vad är nackdelarna? Och vad är egentligen skillnaden mellan några av spelformerna som ser relativt likadana ut?

Det ska vi reda ut i den här guiden.

Antalet bettingmarknader som ett spelbolag erbjuder beror till stor del på hur populär matchen/ligan i frågan är. Kollar man till exempel en lägre fotbollsliga kan det ibland endast finnas det mest grundläggande som 1X2, över/under samt eventuellt en handikapplina.

Kollar man däremot en match från Champions League känns det som att antalet marknader aldrig tar slut vilket har både för och nackdelar. Fördelen är helt klart att du kan hitta precis det spelet du funderar på nästan oavsett hur specifikt det är. Nackdelen är att om det inte är en bra layout hos spelbolaget kan det vara svårt att hitta spelet du letar efter.

Här nedanför ser du en förteckning över vanliga bettingmarknader och hur de fungerar.

Hur fungerar olika bettingmarknader?

1X2

Den absolut vanligaste och en som knappast behöver någon förklaring. Här spelar du på något utav de tre utfallen på en match. Hemmaseger (1:a), Oavgjort (X) samt bortaseger (2:a).

Asian Handicap

Otroligt populär spelform av många anledningar. Här kan man värdera sitt spel mer exakt och hitta det handikappet och oddset man helst vill. Här kan ett det till exempel se ut så här:
Hemmalaget -0,25 vilket betyder att du vinner om hemmalaget vinner men om de bara får oavgjort får du i alla fall halva insatsen tillbaka. Vi har skrivit en mer utförlig guide där vi går igenom alla olika asian handicap linorna som du kan läsa här. Där går vi igenom till exempel vad -0,5, -0,75, -1 osv. betyder inom asian handicap.

Båda lagen gör mål

Förkortas ofta som BLGM på svenska eller BTTS (Both team to score) på engelska. Relativt självförklarande när man skriver ut det. Här satsar du pengar på Ja eller Nej om båda lagen i matchen kommer göra mål.

Draw no bet

Brukar ofta förkottas som DNB och på svenska skriver spelbolagen ibland ut ”Pengarna tillbaka vid oavgjort”. Det svenska namnet gör det väldigt tydligt. Det här är en spelform där du väljer om hemmalaget eller bortalaget vinner. Om matchen slutar oavgjort får du pengarna tillbaka. Det här är exakt samma spel som Asian Handicap +0. Ibland kan oddsen skilja sig mellan DNB och Asian Handicap oddset så det är alltid värt att kolla.

Dubbelchans

En form av garderingsspel där man får välja två tecken. Istället för att spela till exempel att bortalaget vinner kan man spela X2 vilket betyder att man vinner pengar både på en bortaseger men även på ett oavgjort resultat. Man kan spela båda 1X, X2 eller 12. Om man spelar 12 betyder det alltså att tecknet ska bli en etta eller tvåa, inte ett kryss. Det betyder alltså att hemmalaget eller bortalaget vinner men matchen får inte sluta oavgjort. 1X samt X2 går även att spela med Asian Handicap om man spelar bortalaget +0,5 ger det samma spel som X2. Tänk på att oddsen på dubbelchans X2 och bortalaget +0,5 kan skilja sig så kolla alltid vart oddset är högst.

Europeiskt handikappspel (trevägs handikapp)

Något annorlunda mot asian handikapp då det finns tre olika utfall istället för asian handicap som endast har två utfall. Här spelar man till exempel bortalaget +1. Det betyder att man vinner pengar om bortalaget vinner eller om matchen slutar oavgjort. Om hemmalaget vinner med ett mål räknas det som en oavgjord match och om hemmalaget vinner en hemmaseger.

Halvtid/Fulltid

En mer avancerad spelform där man ska pricka hur första halvleken slutar samt hur matchen slutar. Här kan man till exempel spela X / 2 vilket betyder att man tror att i halvtid är det oavgjort men att bortalaget tillslut lyckas vinna matchen. Det här är en spelform där man kan skruva upp oddsen en del. Speciellt om man tror på en vändning som om man till exempel spelar 1 / 2.

Hörnor

I grunden ett relativt enkelt spel men finns många variationer på det. Här spelar man till exempel på:

 • Antal hörnor i matchen, över/under en viss specificerad lina som till exempel 8,5 hörnor.
 • Antal hörnor i matchen av ett specifikt lag. Samma som ovan men bara för ett av lagen.
 • Lag med flest hörnor. Här spelar du vilket av lagen som kommer ha flest hörnor i matchen.
 • Flest hörnor med handikapp. Här spelar du vilket lag som får flest hörnor men med ett handikapp där till exempel hemmalaget börjar med -2,5 hörnor. Det skulle betyda att hemmalaget måste ha minst tre hörnor mer än bortalaget för att vinna ett sådant spel.
 • Antal hörnor i en specifik halvlek eller tidsperiod. Här kan det vara allt från antal hörnor minut 15-30 eller första halvlek. Annars samma princip som ovan.
 • Nästa hörna. Helt enkelt vilket lag som får nästa hörna.

Korrekt resultat

Väldigt enkel spelform att förstå. Här spelar du på slutresultatet i matchen.

Kortspel

Här finns det olika typer av kortspel. Här är några av de vanligaste:

 • Antal kort i matchen. Över eller under en viss lina som till exempel 5,5.
 • Antal kort i matchen för ett specifikt lag.
 • En viss spelare att få gult eller rött kort.
 • Antal kort totalt eller per lag inom en viss tidsram. Kan antingen vara en halvlek eller mellan t.ex. 10 – 20:e matchminuten.
 • Kortpoäng. Ett något mer avancerat spel där man räknar ihop värdet av alla kort. Till exempel ger gult kort 10 poäng och rött kort 25 poäng. Så om en match haft fyra gula och ett rött blir det 65 poäng. Då har du inför matchen haft en lina att spela på. Om matchen totalt eller ett visst lag går över till exempel 60 kortpoäng. Dubbelkolla alltid de exakta reglerna hos ditt spelbolag för denna typ av spel. De brukar även finnas ett tak för hur många poäng en enskild spelare kan få. Ofta brukar det vara ett gult + ett rött. Så om han för ett rött kort efter ett andra gult räknas endast det första gula och det röda kortet.
 • Scorecast/Wincast

  Ett spelsätt som verkligen driver upp oddset. En scorecast är där man ska pricka både vem som gör första målet i matchen (målskytt alltså, inte vilket lag) samt slutresultatet i matchen.

  Det kan till exempel vara att man spelar att Salah gör första målet och Liverpool vinner med 3-0.

  Wincast är en något enklare variant där man tippar antingen första eller sista målgörare i matchen samt hur matchen slutar. Däremot behöver man endast välja 1X2 i hur matchen slutar, inte det exakta slutresultatet.

  Här kan man alltså spela till exempel Salah gör första målet och Liverpool vinner.

  De här två spelformerna är populära när en grupp vänner ser en match på TV för att ha ett spel med lite högre odds som man kan skryta om den prickar när man ser matchen ihop. Det är däremot kanske inte den bästa spelformen om man på lång sikt vill vinna pengar.

  Över/Under

  Här spelar man om det kommer bli över eller under en visst antal mål som specificeras i form av en så kallad lina från spelbolaget. Det kan till exempel vara 2,5 mål. Då spelar man under om man tror det kommer bli 0-2 mål och över om man tror det blir minst tre mål.

  Tänk på att inom sporter som ishockey där det ofta blir förlängning kan det finnas olika typer av över-/underspel då vissa är inklusive och andra exklusive förlängning.

  Hämta en oddsbonus

  När du känner att du behärskar alla olika former av spelmarknader är det dags att hämta en oddsbonus. Vi har en guide där vi går igenom spelbolagens bästa bonusar just nu. Här hittar du guiden.

  Spela ansvarsfullt. 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.