Speltips inför SHL

SHL speltips och odds

Missa inte våra experters speltips inför SHL. Här på Dagensbetting.se hittar du speltips inför mängder av SHL-matcher under säsongen och de är givetvis helt gratis och fokuserar på att hitta spelvärdet hos spelbolagen.

Se alla speltips från SHL här nedanför och vill du se samtliga speltips besök Dagensbetting.se.

Speltips inför: Växjö – Rögle 1/5: Äntligen SM-final

SHL är äntligen framme vid sin SM-final och det är inte helt oväntat seriesegrarna Växjö som tar emot tabelltvåan Rögle. Nu ska det avgöras vem av dem som verkligen är Sveriges bästa ishockeylag just ...
Lördag 1/5 kl 15:15
Liga: SHL

[wtr-time]

Speltips inför Färjestad – Växjö 13/4: Serien vänder

Seriesegrarna Växjö Lakers har fått slita hårt för det men har med sig 2-0 i matcher mot Färjestad när serien vänder och två matcher i Karlstad väntar. Nu finns det inga ursäkter längre eller hedersam ...
Spelstopp: Tisdag 13/4 kl 19:00
Liga: SHL

[wtr-time]

Speltips inför Färjestad – Malmö 31/3: Varvar de upp nu?

Färjestad har säkrat sin plats i åttondelsfinalerna. Malmö vill säkra sin plats. De två lagen kan dessutom ställas mot varandra direkt i åttondelsfinalerna vilket gör att det här verkligen är en match ...
Spelstopp: Onsdag 31/3 kl 18:00
Liga: SHL

[wtr-time]

Vad ligger bakom våra speltips till SHL?

SHL är en liga med väldigt många matcher vilket ökar den mängd data vi har att jobba med när vi ska ta fram våra analyser. Med en större datamängd har vi alltid mer korrekta förutsägelser om framtiden vilket gör att vi får en med detaljerad bild med mindre risk för avvikelser än om det spelats färre matcher.

Våra speltips inför SHL bygger på en stor kunskap om ligan och över 10 års erfarenhet av att leta det bästa spelvärdet hos spelbolagen. Vi har även en egen xG modell där vi räknar ut lagens förväntade antal gjorda och insläppta mål sett till vilken motståndare de möter i ligan. Genom den här egna xG-modellen kan vi ta fram en förväntad sannolikhet på olika utfall. Sedan kombinerar vi datorns uträkningar med vår egen kunskap och sånt som datorn omöjligt kan veta. Till exempel om Frölunda har magsjuka i laget eller om Luleå Hockey ska rotera målvakt inför en tuff bortamatch måste vi justera sannolikheten för vår analys från datorn.

Vi har även lång erfarenhet av att hitta när ett spelbolag ligger aningen snett i sina odds. Om alla spelbolag inklusive de som vi vet har några av marknadens bästa oddssättare betalar 3,0 gånger pengarna på att Brynäs ska vinna mot Djurgården men ett spelbolag erbjuder 3,3 betyder det ofta att de ligger fel. Det här lär man sig genom åren vilka spelbolag som ofta ligger rätt och vilka som ofta landar fel.

Så här spelas SHL

SHL inleder vanligtvis sina säsonger i mitten av september. Grundserien består sedan av att de 14 lagen ska möta varandra två gånger hemma samt två gånger borta per säsong vilket betyder att vi får 52 omgångar.

Den sista omgången brukar spelas i mitten av mars. Hur slutspelsupplägget ser ut brukar ändras med jämna mellanrum men i skrivande stund är det så att topp 6 från grundserien är klara för slutspel.

Lag 7 möter sedan lag 10 och lag 8 möter lag 9 i en playin runda i bäst av tre matcher där vinnarna tar en sista slutspelsplats. Nu har det även införts direktnedflyttning för ett lag från SHL vilket betyder att lag 13 samt 14 möts i en matchserie i bäst av sju matcher där förloraren åker direkt ur SHL.

Slutspelet spelas sedan i seedningsordning där ettan möter det lägst rankade laget och tvåan det näst lägst rankade laget osv. Den här seedningen håller sedan i sig genom hela slutspelet då högst rankade lag som är kvar i semifinalerna möter det lägst rankade laget som fortfarande är kvar.

Matchserierna spelas i bäst av sju och totalt består slutspelet av tre rundor. Kvartsfinal, semifinal och final. Det högst rankade laget har även alltid hemmaplansfördel i en eventuell sjunde och avgörande match.

Bästa speltipsen till SHL

Är du ute efter speltips inför kvällens matcher från SHL? Då har du kommit rätt. Hos Dagensbetting.se hittar du speltips och de senaste oddsen från våra spelexperter inför de hetaste SHL-matcherna.

Hockey blir alltid mycket mer spännande om man spelar på matchen och här hittar du de absolut bästa tipsen och spelen när det gäller den svenska hockeyligan SHL.

SHL är en av världens bästa hockeyligor, och det är inte konstigt att så många spelare härifrån rekryteras till NHL. Matcherna är jämna och täta, och perfekta för dig som gillar att spela på hockey. Det är ofta ovisst, med bra odds, och det gäller att ha koll på ligan och vara lite insatt. Här hittar du bra tips och ständigt uppdaterad information, för dig som alltid är på jakt efter de bästa oddsen.

Fakta om SHL

SHL kallades tidigare i elitserien, är Sveriges högsta liga och består av 14 lag. 52 omgångar spelas och sedan avgörs allt i ett slutspel med 8 lag, där vinnaren får ta emot Le Mat-pokalen, som den officiella SM-bucklan kallas.

Det nya namnet Svenska Hockeyligan började användas säsongen 2013/14.
Om man räknar med alla versioner av svenska mästerskap i hockey, som har spelats sedan 1922, har Djurgården vunnit flest gånger. Därefter följer Brynäs, Färjestad och IK Göta. I modern tid är Färjestad BK mest framgångsrikt och leder SHL:s maratontabell med flest titlar sedan säsongen 1975/76, följt av Djurgården och Frölunda.

Att serien är jämn och oviss markeras inte minst av att förra decenniet bjöd på inte mindre än sex olika svenska mästare i hockey.

Det är C More som äger rättigheterna till tv-sändningarna och har sänt matcher sedan slutet på 90-talet. Radiosporten brukar också rapportera från matcherna. Även SVT och TV4 (som äger C More) har tidigare visat delar av SM-slutspelet, som brukar locka stora publiksiffror.

Löner i SHL

Lönerna i Svenska Hockeyligan ligger ganska högt, men kan naturligtvis inte jämföras med motsvarande ersättning på andra sidan atlanten.

Säsongen 2019/20 ligger snittlönen på mellan 100 000 och 110 000 i månaden och toppspelare tjänar närmare 300 000.

Om man skulle ta steget till NHL väntar helt andra ekonomiska möjligheter. Henrik Lundqvists 7-årskontrakt låg på inte mindre än 530 miljoner totalt, och hela 46 svenskar hade säsongen 2018/19 en årslön på över 10 miljoner.

SHL är å andra sidan ett väldigt bra skyltfönster för att kunna ta steget till världens största liga. Svensk hockey är väldigt respekterad på andra sidan atlanten, inte minst då man ofta producerar tekniskt skickliga spelare, något som prioriteras högre i dagens transatlantiska hockey, med hårdare regler mot för hårt spel.

Olika rekord i SHL

Hockey är definitivt en sport för fans av statistik och siffror. Här är några olika relevanta rekord i SHL:

Flest matcher
Den som gjort flest matcher i grundserien genom åren är Jan Sandström som spelat för både Luleå och AIK. Motsvarande rekord för utländska spelare är Per-Åge Skröder som gjort 856 matcher för ett antal olika svenska lag. Jörgen Jönsson är den som gjort flest matcher i ett slutspel, 163 stycken, för Rögle BK och Färjestad BK.

Yngsta spelaren
Den yngsta spelaren att spela i SHL var Fredrik Möller som var 16 år och 29 dagar när han gjorde debut och den spelaren var Donald Brashear som var 43 år och 24 dagar under sin sista match.

Flest mål
Flest mål i grundserien har gjort av Lars-Gunnar Pettersson med 270 stycken och flest mål i slutspelen har gjorts av Jörgen Jönsson med 49. Räknar man med både slutspel och grundserie har Håkan Loob gjort mest mål med 305 stycken.

När det gäller utländska spelare är det Per Åge Skröder som gjort flest grundseriemål, 260 stycken, och Tomi Kallio som gjort flest mål i slutspelet, 34 stycken.

Den back som gjort mest mål i SHL Under årens lopp i grundserien är Thomas Eriksson med 124 stycken och flest mål i slutspelet har gjorts av Magnus Johansson, 26 stycken.

Rekordet för mest mål av en back, om man räknar med både slutspel och grundserie har gjorts av Per Gustavsson i HV71, som sammanlagt gjort 141 mål.

Flest mål i grundserien under en säsong har Håkan Loob i Färjestad BK gjort, säsongen 1982/83 med 42 stycken. Flest slutspelsmål under en säsong har Jakob Silfverberg i Brynäs IF gjort säsongen 2011/12, då han mäktade med 13 stycken.

Den som gjort mest mål under en säsong om man räknar med både slutspel och grundserie är Håkan Loob som säsongen 1982/1983 gjorde hela 52 mål.

Snabbaste målet
Snabbaste målet någonsin skedde redan efter fem sekunder och gjordes av Alexander Wiklund i matchen mellan Karlskrona och Frölunda 2015.

Flest assist
Flest assist i grundserien genom tiderna har Johan Davidsson i HV71 som har 386 assist till sitt namn. Räknar man med slutspel har han noterats för 461 assist.

Den målvakt som gjort mest assists genom tiderna är Jarmo Myllys i Luleå HF som stod för 17 totalt.

Den som gjort mest assist i grundserien under en säsong är Bud Holloway i Skellefteå AIK som säsongen 2012 2013 stod för 51 stycken assist. Om man räknar med slutspelet i statistiken har Tony Mårtensson i Lidköping gjort mest med 65 stycken säsongen 2007/2008.

Mest poäng
Den som gjort mest poäng under grundserien i SHL genom åren är Fredrik Bremberg som sammanlagt kom upp i 581 stycken, en i en karriär som spände över fyra klubbar. Om man räknar med slutspelspoäng i statistiken ligger Johan Davidsson i topp med sammanlagt 661 st.

Flest utvisningsminuter
Flest utvisningsminuter har Andreas Jämtin samlat på sig genom åren. Han har sammanlagt spenderat 1433 minuter i utvisningsbåset. Räknar man med slutspelet i statistiken så ligger han fortfarande etta med sina 1694 minuter.

Rekordet för flest utvisningsminuter under en och samma säsong innehas av Lance Ward som säsongen 2006/2007 satt utvisad inte mindre än 273 minuter.

Bästa poängsnitt har Håkan Loob som sett över sin karriär gjorde 1,23 poäng per match. Den spelare som har högst poängsnitt i ett slutspel är Peter Forsberg med 1,4 poäng per match.

Bästa målvakt
Den målvakt som har bästa snittet när det handlar om insläppta mål är Linus Söderström med 1,34, och den målvakt som har bäst räddningsprocent under en säsong är Fredrik Andersen som under säsongen 2011/2012 stoppade 94,10 % av skotten.

Jörgen Jönssons trippel
Jörgen Jönsson är den enda spelare som under samma säsong vunnit SM, VM och OS. Detta lyckades han med säsongen 2005/2006 då han efter att ha vunnit OS-guld i Turin kom hem och vann SM-guld med Färjestad, för att sedan avsluta en helt otrolig säsong med att också ta VM-guld i Riga.

Jörgen Jönsson var en spelskicklig center som spenderade 13 säsonger i Färjestad, där han vann fem SM-guld. Även avslutningen på hans karriär hade episka proportioner, då han fick avsluta sin spelarkarriär på allra bästa sätt, med att efter karriärens absolut sista match lyfta SHL-bucklan.

Han är också den spelare som spelat mest matcher för tre kronor, sammanlagt 285 stycken, varav 103 VM-matcher.

HV71:s vändning
Hockey är en sport där det händer mycket fort och det är inte ovanligt att underlägen vänds till seger. Frågan är dock om inte HV71:s vändning borta mot AIK 2011 är den mest imponerande comebacken i SHL under alla år. Den är åtminstone väldigt svårslagen.

AIK ledde nämligen komfortabelt med 7-2 i början av den tredje perioden och hade vid det läget full kontroll över händelserna på isen. Det är dock inte över förrän det är över, och HV71 lyckades hitta ett otroligt momentum, och i en idrottspsykologisk bubbla av “allt att vinna och inget att förlora” för HV, och “kan vi verkligen tappa det här?” för AIK gjorde man fem mål för att till sist vinna straffläggningen, och fullbordade därmed den största vändningen i SHL:s historia. En upphämtning helt klart i paritet med Sveriges upphämtning från 0-4 till 4-4 borta mot Tyskland i EM-kvalet i fotboll 2012.

Peter Forsbergs utbrott
Hockey är en sport med mycket känslor, både på läktaren och på planen, och Peter Forsberg har någon form av inofficiellt rekord när det handlar om känsloutbrott i SHL.

Det var 1994, då Modo bara var en match från att vinna ett efterlängtat sm-guld, och Peter Forsberg hade då dominerat SM-slutspelet i stor stil. Förlusten blev svårsmält för en vinnarskalle som honom, och först knäckte han sin hockeyklubba, och sedan utspelades den troligtvis mest legendariska intervjun i svensk historia, då han helt enkelt uttryckte att han ville nita domaren Börje Johansson.

Svenska folket fick här se en tidig glimt av den andra sidan av vinnarskalle-myntet som gjorde honom till Sveriges troligtvis bästa hockeyspelare genom tiderna.