Nybörjare inom Betting? Lär dig betting från grunden – Bästa tipsen från vår nybörjarguide

Spelskola Nybörjare nybörjar guide och tipsÄr du en nybörjare på betting? Då är det här guiden för dig. Full med tips och allt du behöver veta som nybörjare inom sportbetting. Det här är en guide för dig som vill komma igång och lära dig från grunden. Vill du ta del av våra lite mer avancerade delar av spelskolan hittar du alla lektioner och artiklar här.

Hur fungerar sportbetting, vad är ett odds och hur beräknas vinsten?

Sportbetting är egentligen ett väldigt enkelt koncept som vi inte behöver lägga speciellt mycket tid på. Spelbolagen har sina datamodeller och oddssättare som tar fram en värdering av varje match. Denna värdering visar alltså hur troliga olika utfall är i matchen.

Från den sannolikheten lägger spelbolaget sedan en viss marginal för att tjäna pengar och omvandlar det sedan till ett odds. Det är en enkel matematisk formel där man tar 1/sannolikheten = oddset.

Till exempel 1 / 0,4 = 2,5. Om något har en sannolikhet att inträffa på 40% motsvarar det alltså oddset 2,5.

Oddset är med andra ord egentligen bara en omvandlad sannolikhet för att istället göra det enkelt för spelaren att se hur mycket pengar man får tillbaka på sitt spel.

Det är även viktigt att komma ihåg att ens egen insats räknas in i utbetalningen. Om ett odds är 1,85 är det första 1,0 din insats som kommer tillbaka.

Har du till exempel satsat 100 kronor på 1,85 i odds får du först tillbaka din insats (1,0) och sedan din vinst vilket blir de 0,85 som återstår av oddset gånger din insats i det här fallet alltså 85 kronor.

Så får du 4,0 gånger pengarna i odds är det alltså din insats + 3x din insats som vinst i så fall spelet prickar.

Vill du läsa mer om odds samt hur man omvandlar det till sannolikhet kan du läsa vår mer detaljerade guide här.

Bettingtermer – vad betyder de olika orden?

BLGM / BTTS
Betyder Båda lagen gör mål eller Both teams to score. En spelform där man tippar om båda lagen kommer göra mål eller inte.

DNB
Draw no bet. En spelform där man spelar till exempel att hemmalaget vinner DNB så vinner man pengar om hemmalaget vinner. Men om matchen slutar oavgjort får man sin insats tillbaka.

Dubbelchans
Dubbelchans är en spelform där man väljer två utfall. Till exempel 1X eller X2 i en match. Det betyder att har man spelat 1X vinner man pengar om hemmalaget vinner eller matchen slutar oavgjort. Vanligt spel när man spelar på stora underdogs.

HT/FT
En spelform där man tippar hur det kommer vara i halvtid och fulltid. Spelar man till exempel X/1 som ett HT/FT-spel betyder det att man tror att det är oavgjort i halvtid men hemmalaget vinner matchen.

Moneyline
Vanlig spelform i USA men även Europa där man helt enkelt väljer vinnaren oavsett hur de vinner. Ett vanligt 1X2-spel har tre utfall. Moneyline har två utfall. Det betyder att till exempel inom NHL där det blir övertid och straffar och alltid får fram en vinnare kan man spela Rangers moneyline vilket betyder att spelet prickar även om deras seger kom först efter övertid eller straffar.

Spread
Spread är ett väldigt vanligt ord i USA där de alltid pratar spread då det passar väldigt bra på deras sporter som basket och amerikansk fotboll. Det är helt enkelt den handikapplina som spelbolagen ställt ut för att göra oddsen jämna.

Tar vi ett exempel:
New York Giants +7,5 betalar 1,95
New England Patriots -7,5 betalar 1,95

Då är det 7,5 poäng spread i den matchen. Sedan finns det även andra handikapplinor som är större och mindre men då justeras oddsen för att motsvara deras sannolikhet.

Vill du se fler bettingtermer kan du klicka här för att se vår djupare guide inom just bettingtermer och olika marknader som spelbolagen erbjuder.

Hur placerar man ett spel

Först skapar du ett konto hos ett spelbolag. Vill du ha hjälp med hur det fungerar har vi en steg för steg guide över det här.

Sedan när du väl har loggat in och navigerat dig till matchen som vanligtvis ligger under menyfliken ”odds” så gäller det att söka upp sin match. Vissa sidor har sökrutor där du kan skriva lagets namn annars finns det ofta menyer som är uppdelade till exempel: Fotboll -> Sverige -> Allsvenskan där man sedan ser kommande matcher.

Sedan visar de flesta spelbolagen de populäraste spelen inför matchen som 1X2, Över-/underspel, handikappspel, dubbelchans och så vidare.

Sedan finns det ofta en meny med underrubriker för att hitta mer specifika spel om du är ute efter det. Till exempel målskyttar, hörnor eller liknande.

När du väl har hittat ditt spel klickar du på det oddset som står listat vid ditt spel och då flyttas det till en spelkupong.

Du kan sedan välja om du vill lägga till flera spel genom att klicka på andra spel för att bygga på kupongen till ett system eller spela den som ett singelspel.

Vill du spela som ett singelspel fyller du i din insats och klickar ”lägg spel” eller motsvarande text.

Vill du lägga till fler spel söker du upp de spelen och klickar på deras odds för att bygga kupongen.

Tänk även på att vissa spel som är nära relaterade med varandra inte kan kombineras. Du kan ofta till exempel inte sätta ihop ett kombospel av under 2,5 mål i matchen och båda lagen gör inte mål.

Hur och när rättas ett spel?

Spelen rättas efter den officiella statistiken. Det betyder att om du till exempel spelat över 7,5 skott på mål och i en livescoreapp står det 8 skott behöver det inte betyda att spelet har prickat. Man måste kolla den officiella statistiken från till exempel UEFA eller Premier League för att se hur de räknat. Ibland kan två olika tjänster se olika på en situation där en sida räknar det som avslut på mål men de andra räknar det som hemspel då det gick via en försvarare till exempel.

Det händer även ibland att den officiella statistiken korrigeras i efterhand när de tittat närmare på en situation. Det kan till exempel gälla en målskytt om det ska räknas som anfallaren gjorde mål eller om det var ett självmål.

Det är alltså inte spelbolaget själv som räknar och bedömer till exempel antal avslut. Utan de går efter den officiella statistiken.

Men det brukar inte dröja länge efter matchen är klar innan allt är bekräftat och då kommer spelet rättas och eventuell vinst utbetalas. Det är sällan någon längre fördröjning där utan går ofta väldigt snabbt och smidigt.

Viktigt att jämföra oddsen

När man börjar spela är ett av de bästa tipsen vi kan ge att man verkligen jämför oddsen mellan de olika spelbolagen. Även om du bara har ett spelbolag som du kan spela hos kan det ge en fingervisning av marknaden.

Om du vill spela att Arsenal vinner till 2,4 gånger pengarna hos ditt spelbolag men går in och jämför oddsen och ser att de flesta spelbolagen betalar 2,6 gånger pengarna. Då är det förmodligen inte något vidare bra spel att spela dem till 2,4 hos ditt spelbolag.

Då kan man antingen välja att öppna ett nytt konto hos ett spelbolag med högre odds eller avstå spel då ens spelbolag hade så pass lågt odds.

Är det däremot marknadens högsta odds och de flesta andra betalar runt 2,3 gånger pengarna kan det vara ett tecken att det är ett bra spel.

Vi här på Dagensbetting.se har en oddsjämförelse där du enkelt kan jämföra oddsen inför matcherna.

Funderar du på att öppna ett nytt konto hos något spelbolag hittar du deras bästa bonusar och aktuella kampanjer i vår guide här.

Vad är över-/underspel

Över- samt underspel är några av de vanligaste spelen inom betting. Det handlar helt enkelt att tippa om mål, hörnor, kort eller vad det kan vara går över eller under en viss lina.

Här ser man ofta till exempel över/under 2,5 mål och många nybörjare blir förvirrade av just ”2,5”. Det är helt enkelt för att skapa en tydlig gräns så att 2 mål betyder under och tre mål betyder över.

Sedan för att göra det hela lite mer avancerat finns det även jämna linor som till exempel över/under 2,0. Då återbetalas insatsen vid prick två mål och det får bli max ett mål för att ett underspel ska pricka.

Sedan finns det även linor som över/under 2,25 mål där man får halva insatsen tillbaka och vinst på halva spelet om det blir två mål och blir det 0-1 mål får man vinst på hela spelet.

Här kan du läsa mer om den här typen av linor.

Ska du använda cash out?

Cashout är en funktion hos flera spelbolag som gör att du kan rätta ditt spel i förtid. Detta oavsett om spelet ser ut att missa eller pricka.

Men svaret på denna fråga är egentligen alltid nej. Men det kan givetvis finnas undantag. Du kanske ångrar ditt spel, eller hur stor insats du använde. Då kan det givetvis vara ett alternativ.

Men tänk på att de ofta tar ut en avgift här och rent matematiskt tjänar man på att aldrig köra en cash out.

Dags att komma igång

Har du kommit så här långt är det hög tid att komma igång. Om du klicka här kommer du till vår guide över spelbolagens aktuella bonusar och erbjudanden. Där ser du även fördelar och nackdelar med de olika spelbolagen för att se vilket som passar just dig.

Vi rekommenderar generellt att man har konton hos minst ett par spelbolag för att alltid kunna spela det högsta oddset.

Använd sedan det du lärde dig här i guiden och testa dig fram. När du känner dig lite varmare i kläderna kan du komma tillbaka hit då vi har många fler artiklar i vår spelskola som även går betydligt mer på djupet för de som vill ta sitt spelande till nästa nivå.

Här ser du alla artiklar från spelskolan.

Tänk på att man måste vara minst 18 år för att spela samt att om man känner att man har problem med spel kan man vända sig till Stödlinjen.se.