Guide: Livebetting – Hur fungerar det? Tips & Strategier

Räkna om odds

Livebetting är helt enkelt när man spelar på en match efter den har startat. Då uppdateras oddsen live beroende på vad som händer i matchen och därav namnet Livebetting.

Allmänt om livebetting

Livebetting är lite annorlunda och om man är van att mest spela innan avspark eller nedsläpp bör man först studera marknaderna en del innan man sätter igång. Det kan vara en bra idé att följa en match på TV och samtidigt se hur oddsen rör sig under hela matchen. Hur mycket påverkas till exempel oddset på ett överspel om det är mållöst 20 minuter in? Hur mycket stiger oddset på en hemmafavorit om bortalaget gör första målet?

Hur brukar linan för antal hörnor justeras allt eftersom sett till hur många minuter som gått av matchen och hur många hörnor som varit.

På detta sätt kan du lära dig hur oddsen rör sig och lättare identifiera om ett spelbolag ligger snett i sin värdering. Har spelarna kanske överreagerat på det faktum att Liverpool tog ledningen första halvtimmen? Har oddset droppat för mycket? I så fall hittar du säkert värde på bortalaget antingen som ett rakt spel eller som ett handikappspel.

Streamingtjänster – en neckdel vid livebetting

En sak som är viktig att hålla koll på är hur man ser matchen? Sitter du på plats eller ser du via vanlig linjär TV via till exempel Com Hem eller parabol? Grattis! Då ser du matchen med minimal fördröjning och kan då ta bättre beslut när du ska livebetta.

Ser du istället via en streamingtjänst som Viaplay, Dplay eller C More via internet har du en stor nackdel. Den typen av streams ligger alltid lite efter och detta märks vanligtvis inte men om man ska livebetta på en match kan det ha stora effekter.

Det har hänt mer än en gång när man kollar på till exempel Premier League på Viaplay att man ska in och spela till exempel nästa lag att göra mål för att se när man går in på till exempel Bet365 att ett av lagen redan har gjort ett mål man själv inte har sett. Den här fördröjningen kan var allt från ett par sekunder upp till en minut.

Man får därför ha detta i åtanke att man ligger lite efter och om till exempel ett lag i ishockey har fått en utvisning kanske du inte vet om detta än. Däremot ser du alltid den typen av händelser hos spelbolaget så kolla gärna upp detta innan du lägger spelet om du ser genom en streamingtjänst.

Ett annat tips kan vara att i halvtid starta om streamen. Ibland kan man då minska fördröjningen.

Kan man hinna spela innan spelbolaget justerat oddsen?
Det beror på vad man menar på. Kan du hinna spela snabbt på ett lag om de gjort ett mål eller fått en straff före spelbolaget justerat oddsen är svaret kort – nej. De blir alltid en viss fördröjning så om du väljer att spela till exempel Arsenal gör nästa mål och väljer insats och klickar ”Placera spel” så får du en fördröjning på upp till 10 sekunder innan spelbolaget godtar spelet.

Direkt något större händer som till exempel ett mål, straff eller rött kort så pausar spelbolagen samtliga spel. Det betyder även att alla spel som just nu väntar på att godkännas avbryts.

Sedan justerar de oddsen och kort senare öppnar de för spel igen med nya odds.

Däremot kan man hinna spela innan de justerar oddsen på mindre händelser. Säg till exempel att ett bortalag är underdog i ishockey och betalade runt 3,5 gånger pengarna inför nedsläpp. De har sedan inlett väldigt starkt och dessutom klarat av fyra raka boxplay men ännu inte fått något powerplay.

Här finns det en möjlighet att spelbolagen inte justerat oddsen lika mycket som de borde då mycket går automatiskt. De känner inte på samma sätt av att det förmodligen väntar powerplay för bortalaget och deras fina spel.

Väldigt viktigt att jämföra oddsen

Det är alltid viktigt att jämföra oddsen innan man placerar sina spel. Detta tjatar vi alltid om men det är nästan ännu viktigare när man kör livebetting. Ofta kan spelbolagen ha en något lägre utbetalningsprocent på livebetting och de kan även ligga väldigt olika i sina värderingar.

Här kan man antingen ha öppet olika flikar för de spelbolagen man har om man bara har ett par stycken. Om man däremot har väldigt många spelbolagskonton kan det vara bra att använda en jämförelsetjänst för att i realtid se hur oddsen rör sig hos olika spelbolag. Det är inte ovanligt att ett spelbolag betalar 2,0 för ett spel samtidigt som ett annat spelbolag ger 2,3 gånger pengarna. Det är den typen av odds som gör att du kan tjäna pengar på oddsbetting. Om man bara spelar hos ett bolag där det är bekvämt och ligger så långt under marknadshögsta oddsen är det extremt svårt att tjäna pengar på sportbetting.

Tips och strategier:

Vi har gått igenom flertalet olika tips och strategier i den här texten. Men vill du få de mer i punktform som går snabbt att läsa igenom kan vi summera våra tips enligt följande.

  • Se inte matchen via streamingtjänst då du alltid kommer ha en fördröjning som ger dig en nackdel.
  • Jämför oddsen, brukar vara stora skillnader mellan olika spelbolag.
  • Efter en stor händelse som mål till exempel svänger oddsen ofta snabbt. Var redo. Om du tycker nya oddset är för lågt så avvakta, de justeras ofta snabbt och bara någon minut senare kan det vara mycket högre om många spelat på andra laget.
  • Casha aldrig ut dina livespel.
  • Ha is i magen, överreagera inte och ta sansade beslut om vilka spel du väljer.
  • Lär dig hur oddsen brukar röra sig genom att under flera matcher följa i mobilen hur oddsen rör sig under en match beroende på vad som händer. På detta sätt kan du få bättre överblick hur oddsen brukar röra sig och genom det få bättre bild över när det finns värde på ett odds.

Varför ska man livebetta?

Här finns det helt klart två helt olika skolor. Dels de som jämför spelbolagen mot varandra, räknar utbetalningsprocent och utstick i jakten på det absolut bästa spelvärdet för att tjäna pengar.

Men livebetting är även extremt stort bland lite mer casual spelare som bara vill skruva upp spänningen framför TV:n när de ser matchen. Då handlar det mer om en nöjesprodukt än ett jobb att tjäna pengar.

Det fungerar ofta även som ett sätt mellan kompisar att betta om vem som har rätt. Kommer verkligen Everton vända på det här underläget eller inte?

Om du vill börja med livebetting är det rekommenderat att starta med en oddsbonus från ett spelbolag för att ha en kassa att testa med. Här hittar du vår guide på spelbolagens oddsbonusar.

Vilka ligor och sporter erbjuds det liveodds på?

Här finns det visserligen en del undantag. Men man kan nästan kortfattat säga att samtliga spelbolag som inriktar sig mot sportbetting erbjuder liveodds på nästan alla professionella ligor inom större sporter som fotboll, ishockey, tennis och basket.

Utöver det finns det väldigt ofta liveodds på betydligt mindre sporter som handboll, golf, vintersport, innebandy, e-post, vattenpolo, MMA, Cykel, Baseboll, Snooker, Trav, Speedway, Amerikansk fotboll, Bandy samt Volleyboll.

Vilka marknader finns i livebetting?

Här skiljer det sig väldigt mellan de olika spelbolagen och framförallt mellan de olika sporterna/ligorna. Ser du en Premier League eller Champions League-match och spelar hos ett spelbolag med fokus på sportbetting kommer du hitta mängder av marknader. Fler än man näsan kan få en överblick på med tanke på hur snabbt oddsen justeras.

Om du däremot vill livebetta på en mindre sport eller liga kommer du förmodligen få ett betydligt mer begränsat med kanske bara 1-5 olika marknader som vinnare, över-/underspel och något handikappspel.

Vilka är de populäraste marknaderna på större ligor?

På de större ligorna som har fler marknader kan det ibland vara svårt att få en överblick vad man ska spela på när det finns så mycket att välja på. Om vi lite kort går igenom vilka marknader som är extra populära vid just livebetting hittar vi bland annat följande:

Nästa mål – Vilket lag slår till och lyckas göra nästa mål i matchen?
Vinnarspel – Vilket lag vinner matchen
Nästa hörna – Vilket lag får nästa hörna i matchen
Nästa målskytt – Vem gör nästa mål i matchen
Över-/underspel – Kommer matchen gå över eller under en viss lina? Här finns både variationer med raka linor som till exempel 2,5 mål men även asian linor som 3,0.

Ska man köra en cash out vid livebetting?

Många spelbolag har lagt till en funktion som heter cash out som betyder att du kan casha ut ditt spel och hämta hem vinst eller en del av din insats redan innan spelet är avgjort.

Det kan till exempel vara att du har spelat att Manchester United ska vinna borta mot Chelsea och de leder med 1-0 i 82:e minuten men Chelsea trycker på och du börjar bli orolig om de verkligen kommer hålla ut. Då kan du välja att casha ut ditt spel och få din vinst. Däremot är vinsten mycket mindre än om du låtit spelet gå hela vägen.

Dels försäkrar du dig mot det faktum att Chelsea hade drygt tio minuter inklusive stopptid på sig att kvittera matchen. Men spelbolagen tar även ut en viss marginal på cash out vilket gör att de sänker sin totala utbetalning.

Det betyder att man rent generellt aldrig ska köra en cash out då man minskar sin egen marginal mot spelbolaget. Däremot kan det givetvis finnas undantag. Men man ska tänka på att man generellt inte bör använda cash out och sedan finns det givetvis alltid undantag till regler.