Speltips inför Premier League

Premier League speltips

Ta del av våra speltips inför veckans omgång från Premier League. Vi på Dagensbetting.se har en stor passion för engelsk fotboll och publicerar speltips inför flera av veckans matcher, varje vecka. Ta del av våra analyser, bettingtips och oddsen inför matcherna från världens bästa liga, Premier League. Oavsett om du vill läsa inför matchen för storlag som Manchester United och Liverpool eller de mindre lagen som West Ham eller Burnley hittar du det här.

Här nedanför ser du de senaste speltipsen från just Premier League. Vill du se fler ligor når du vår startsida här.

Allt inför helgens Premier League!

Premier League är utan tvekan den mest populära fotbollsligan både globalt och den populäraste internationella ligan i Sverige.
Här hittar ni våra speltips från Premier League som vanligtvis spelas lördagar och söndag men vissa omgångar är placerade mitt under veckan. De spelas i så fall oftast tisdagar och onsdagar. Vissa omgångar har även en match på fredag eller måndag.

Speltips från Premier League

Älskar du engelsk fotboll? Då finns det ingenting som går upp mot att spela på Premier League, troligtvis den mest underhållande fotbollsligan i världen. Här kan slå alla, vilket öppnar upp för spännande spel och bra odds.

Premier League har alltid varit populär bland oss svenskar. Många har vuxit upp under tipsextra-generationen och har en väldigt stark koppling till de engelska lagen.

Under de senaste decennierna har ligan också vuxit fram till att bli den mest populära i världen, vilket har lett till en väldigt stark ekonomisk tillväxt, och därmed ännu mer stjärnspelare.

Till skillnad från La Liga, Serie A och Bundesliga brukar toppskiktet vara bredare, och många lag konkurrerar om ligatiteln varje år. Det brukar dessutom vara jämnt ända in på målsnöret, med många viktiga matcher under hela säsongen.

Under senare år har också kvalitén på topplagen blivit ännu bättre om man jämför med exempelvis Bayern München, Real Madrid och Barcelona, de lag som annars brukar dominera i europaspelet.

Det verkar som ett tronskifte har skett i och med att Tottenham och Liverpool möttes i Champions League finalen 2019. Numera är det helt enkelt i Premier League den mest underhållande fotbollen spelas och även den bästa.

Mycket att ha koll på, med andra ord, och därför kan det vara bra att spana in bra speltips och uppdateringar online. Här kan du ständigt hitta aktuella och relevanta tips.

Hur tar vi fram våra speltips?

Våra spelexperter har många års erfarenhet av spelbranschen. Vårt team började skriva speltips och analysera matcher i en mer organiserad form runt 2010 och har således över tio års erfarenhet av att dagligen sitta och analysera spelbolagens odds och värdera olika lag.

Speltipsen har en stadig grund byggd på olika datamodeller som väger in en hel del olika statistik för att ta fram en basvärdering av alla lag. Den värderingen viktas sedan efter övriga händelser som till exempel skador i en trupp.

Den värderingen vi sedan får fram jämför vi med spelbolagens och ligger något spelbolag högre än vår värdering ser vi det som ett bra speltips. Det är den typen av speltips som vi lyfter på den här sidan.

Mer om Premier League

Premier League, i sin nuvarande form, startades 1992 och sex klubbar, Chelsea, Arsenal, Everton, Liverpool, Manchester United och Tottenham har oavbrutet spelat i förstaligan sedan dess. Premier League består av 20 klubbar, ligan spelas höst-vår och varar från augusti till maj.

De fyra högst placerade lagen kvalificeras till Champions League och det lag som handlar på femte plats får istället spela i Europa League. De tre lägst placerade klubbarna flyttas ner till andradivisionen, The Championship. Ligasystemet innehåller inte bara lag från England utan även från Wales, exempelvis Cardiff och Swansea.

Ligan har mer tv-publik än någon annan i världen och rankades länge som den näst bäst inhemska ligan efter spanska La Liga. De engelska lagen har dock varit väldigt bra på att plocka in den absolut bästa tränarkompetensen från de andra storlagen runtom i Europa,och har troligtvis gått om La Liga även kvalitetsmässigt.

Tränare som Pep Guardiola och Jürgen Klopp har definitivt höjt nivån på Manchester City och Liverpool och därmed gett ligan en extra edge man saknat i det absoluta toppskiktet, då de spanska topplagen Barcelona och Real Madrid konsekvent annars varit högre rankade.

Till och med säsongen 2019/20 har 49 lag spelat i Premier League. Bara sex lag har dock vunnit titeln: Arsenal, Manchester United, Blackburn Rovers, Manchester City, Chelsea och Leicester City.

Alla vinnare av Premier League

Premier League startades som sagt inför säsongen 1992-93 och den första säsongen var det Manchester United som vann titeln och genom det blev de första Premier League-mästarna genom tiderna. Tvåa den säsongen kom Birminghamlaget Aston Villa och sedan dess har 27 nya ligatitlar vunnits av ett gäng olika lag.

Men vilka har egentligen vunnit Premier League? Här nedanför hittar du listan på vilka vinnare vi har sett sedan 1992-93.

1993: Manchester United
1994: Manchester United
1995: Blackburn Rovers
1996: Manchester United
1997: Manchester United
1998: Arsenal
1999: Manchester United
2000: Manchester United
2001: Manchester United
2002: Arsenal
2003: Manchester United
2004: Arsenal
2005: Chelsea
2006: Chelsea
2007: Manchester United
2008: Manchester United
2009: Manchester United
2010: Chelsea
2011: Manchester United
2012: Manchester City
2013: Manchester United
2014: Manchester City
2015: Chelsea
2016: Leicester City
2017: Chelsea
2018: Manchester City
2019: Manchester City
2020: Liverpool
2021: Manchester City

Stryktipset & Tipsextra – stort spelintresse och kärlek för engelsk fotboll

Stryktipset tog den engelska fotbollen till Sverige och var även en accelerator för spelintresset I Sverige när det gäller sportbetting.

Det var hösten 1930 som den första stryktipskupongen släpptes och det var med från starten när det statliga Spelbolaget AB Tipstjänst startade 1934. De första kupongerna kostade 25 öre per rad och det var tolv matcher på varje kupong som delvis bestod av matcher från England.

Det var även med hjälp av Stryktipset som de älskade Tipsextra kom till Sverige som gick igenom kupongen och visade en match från den engelska fotbollen. Premiären var 29 november 1969 och fram till 1995 sände SVT fotboll från England om lördagarna i tipsextra.

Värt att notera är att matcherna inte gick att se på TV i England innan 1983, hela 14 år efter de började sändas i Sverige.

En anledning till att de började sändas så pass tidigt i Sverige är att många var rädda att TV-tittare skulle göra att färre gick och såg matcherna. Det var även en tanke i Sverige – därför sändes endast tipsextra med matcher från Premier League under perioden november till mars när det inte krockade med Allsvenskan.

Det moderna stryktipset är långt från dess ursprung. Nu sker i stort sett allt digitalt och omsättningen är väldigt högt då det är en uppskattad spelprodukt främst bland den äldre generationen.

Rekordomsättningen sattes 2018 när över 42 miljoner kronor hade satsats och den största enskilda vinsten är från 2011 när en man i Malmö vann 20,3 miljoner efter en insats på 64 kronor.

Premier Leagues enorma TV-avtal

Premier League är den fotbollsliga som är överlägset mest populär runt om i världen och genom det har det ett massivt TV-avtal som ofta blir omtalat på grund av de enorma beloppen.

Bara här i Norden har Nent Group där Viasat och Viaplay ingår enligt uppgifter betalat hela 15 miljarder kronor för att sända Premier League i Sverige, Danmark, Finland och Norge över sex år. Det betyder en kostnad runt 2,5 miljarder kronor per säsong.

Ser vi globalt är Tv-avtalet för Premier League värt 9,2 miljarder pund vilket med dagens valutakurs blir runt 104 miljarder svenska kronor per säsong.

Det är betydligt mer än övriga ligor runt om i världen drar in och det är helt enkelt för att Premier League är en otroligt stark rättighet globalt. Oavsett om du reser till USA, Australien, Kina eller Österrike är Premier League-fotbollen stor.

Inte minst de stora klubbarna är stora draglok här som med hjälp av sin rika historia och de gigantiska pengarna från TV-avtalen kan köpa upp många av världens bästa spelare. De massiva Tv-pengarna gör till exempel att ett bottenlag från Premier League ofta kan vara med i budkrig om toppspelare från andra ligor.

Sen betyder givetvis inte mycket pengar direkt att lagen blir bättre. De får till exempel betala högre transfersummer eftersom lag vet om att de har mer pengar och de viktiga engelska spelarna som krävs i trupperna får upptrissade priser på grund av TV-avtalet.

Det är därför inte helt rättvist att jämföra en spelare från Sydamerika som säljs inom Serie A för 20 miljoner euro och en engelsk spelare som säljs inom Premier League för samma pengar.

De mest populära lagen i Premier League

De mest populära engelska lagen i Sverige är Liverpool, Manchester United och Arsenal. Liverpool har länge varit populära, efter att ha dominerat engelsk ligafotboll under 80-talet, då de dessutom spelade väldigt underhållande fotboll.

Manchester United tog sedan över tronen, och var väldigt dominanta de följande två decennierna. Att Liverpool på senare år börjat bli en dominant kraft på allvar igen är därför väldigt spännande för fans runt om i världen.

Även många mindre lag som av många skulle uppfattas som ganska obskyra har en relativt stor fanbase i Sverige sedan tipsextratiden,och många fans har varit väldigt lojala mot sitt favoritlag genom åren, oavsett hur framgångsrika de har varit.

En hel del svenska favoritlag håller exempelvis numera till i Championship, den engelska andradivisionen, som dessutom är betydligt mer opåverkad av de senaste decenniernas modernisering när det gäller spelstil.

Det ska också nämnas att kommersialiseringen av den engelska fotbollen inte har skett helt friktionsfritt i förhållande till fansen.
Många är inte nöjda med hur klubbarna sköts och hur de äkta supportrarna behandlas.

Kända spelare i Premier League under åren

Många av världens bästa spelare har spelat i Premier League under årens lopp, och bland dessa kan nämnas Cristiano Ronaldo,Thierry Henry, Didier Drogba, Steven Gerrard, Patrick Viera, Yaya Toure, David Beckham, Luis Suarez, Eden Hazard. Listan kan göras väldigt lång.
Bland skytteligavinnarna hittar man dessutom fotbollsadel som Ruud van Nistelrooy, Alan Shearer, Sergio Agüero, Harry Kane och Mohamed Salah.

Svenskar i Premier League

Många svenskar har spelat i Premier League under årens lopp och några av dem har gjort det väldigt framgångsrikt. Fredrik Ljungberg och Anders Limpar har båda vunnit ligan med Arsenal, under två olika storhetsperioder.

Anders Limpar var på sin tid troligtvis Premier Leagues mest underhållande spelare, med en otrolig högstanivå. Detta var under en period då ligan fortfarande spelades på mer traditionellt engelskt vis, med höjdbollar och mycket närkamper. Han bidrog definitivt till att höja underhållningsvärdet, inte minst på Arsenal som under denna period hade rykte om sig att vara ligans tråkigaste lag.

Fredrik Ljungberg vann ligan med Arsenal två gånger, 2001/02 och 2003/04. Den sistnämnda säsongen gick man obesegrade genom Premier League och fick därmed smeknamnet “The Invincibles”. Efter säsongen 2001/02 blev han utnämnd till ligans bästa spelare, då han i princip spelade i trance under hela vårsäsongen.

Det var ett fantastiskt fotbollslag, med storspelare på i princip varje position, som under Arsene Wenger spelade en väldigt underhållande fotboll, som var betydligt mer teknisk och modern än tidigare, med stort fokus på kreativitet och individuellt uttryck. Fredrik Ljungberg hade spetskvalitet som gjorde att han passade perfekt in i detta lagbygge, och hade bland annat ett närmast telepatiskt samarbete med Dennis Bergkamp under säsongen 2001/2002.

Även Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic har spelat i Premier League. Henke spelade i Manchester United under några korta, men framgångsrika månader under säsongen 2006/07, samma klubb som Zlatan Ibrahimovic återförenades med Jose Mourinho i säsongen 2016/17.

Han hann med att göra 28 mål, varav 17 i ligan, innan han drog på sig en allvarlig knäskada under våren. Vid 35 års ålder var han fortfarande väldigt dominant och motbevisade många tvivlare som märkligt nog trodde att han inte skulle kunna leverera i Premier League. Det blev en ligacup-titel och en Europa League-vinst till slut, även om han i den sistnämnda turneringen inte kunde spela semifinal eller final, efter att ha skadat sig i kvartsfinalen.

Många andra svenskar har spelat kortare eller längre perioder i olika lag i Premier League, och det kan nämnas att det snyggaste målet som har gjorts efter millennieskiftet troligtvis gjorts av en svensk. Detta är otippat nog Erik Edman i Tottenham, då han säsongen 2004/05 slog till med ett mäktigt långskott borta mot Liverpool på Anfield. Han spelade bara en säsong i Londonklubben, men lyckades, åtminstone delvis, göra sig odödlig med en enda spark.

Premier League: En stormakt i Europa

Premier Leagues stora TV-avtal och globala popularitet har även börjat göra de engelska lagen allt bättre ute i Europa i Champions League och Europa League.

Under 2000-talet har fem lag från Premier League vunnit Champions League och totalt har 13 lag från Premier League spelat Champions League-final sedan år 2000. Ser vi lite mer nutid har fem av de åtta lagen i CL-finalen mellan år 2018-2021 varit från Premier League.

Europa League har vanligtvis en tung spansk dominans men Chelsea har vunnit turneringen två gånger sedan 2012 och även Manchester United vann den 2017 med Zlatan Ibrahimovic i truppen.

De stora pengarna gör även att Premier League-lagen ofta kan plocka nästan vilka spelare de vill. Även mitten och bottenlag kan utan problem kliva in och köpa upp toppspelare från till exempel Italien.

De har även gjort att priset på inhemska spelare stigit väldigt mycket då alla lag vill ha en kärna av engelska spelare att bygga laget kring.

Detta är något som en del lag ute i Europa har gjort en affärsmodell kring. Borussia Dortmund plockade till exempel in Jordon Sancho som gick till Dortmund från Manchester City som 17-åring för endast 9 miljoner pund. Han såldes fyra år senare tillbaka till Premier League och Manchester United för 85 miljoner pund.

Dortmund tog även in Jude Bellingham från Birmingham när han var 17 år. Han har fått en stark utveckling och väntas bli extremt dyr när något av lagen i Premier League ska köpa tillbaka honom till England.

Dortmund starka rykte att utveckla unga spelare och ge de chansen i A-laget tidigt gör att de kan locka över de engelska talangerna. Det är även en extremt bra ekonomisk affär för Dortmund då spelare som Sancho aldrig kostat lika mycket i så fall de var från till exempel Sverige.

Några roliga fakta om Premier League

Här kommer några lite mer obskyra fakta och rekord från Premier League, som du troligtvis inte hade så stor koll på även om du är en fotbollsnörd. Visste du exempelvis att…

…Leicester säsongen 2014/15 tillbringade längre tid i tabellens bottenskikt utan att åka ur än någon annan klubb tidigare i ligans historia. Man var involverade i en konkret bottenstrid under inte mindre än 140 dagar. Att man året efter vann ligan framstår i ljuset av detta som ännu mer spektakulärt.

…Spanjoren Iago Aspas lyckades med konststycket att slå fler hörnor sparkar än ha skott på mål under sin period i Liverpool 2013-15, detta trots att han spelade som forward.

..Terry Connor, som tidigare tränade Wolverhampton Wanderers, är den enda managern som coachat ett lag 10 Premier League matcher utan en enda vinst. Detta har gett honom en ofrivilligt legendaktig status hos både supportrar och journalister.

..Ryan Giggs är den spelare i Premier League som har blivit utbytt flest gånger. Hela 134 gånger fick han lämna planen innan matchen var slut. Det är dock värt att notera att detta snarare beror på att han spelade i ligan i hela 24 år, än att han var en notorisk besvikelse.

…Endast tre spelare har stått för bedriften att lyckas göra mål assist och självmål i en och samma match. Detta är Gareth Bale, Wayne Rooney och Kevin Davis. Gareth Bale lyckades dessutom få gult kort under samma match. Snacka om att vara i händelsernas centrum.

…Alan Shearer är inte bara en legendarisk, trefaldig skytteligavinnare, utan är också den spelare som har missat flest straffar genom tiderna i ligan. Precis som i fallet med Ryan Giggs här ovan ska detta troligtvis inte knytas till bristande förmåga, utan om ett stort antal slagna straffar under många år. Han misslyckades sammanlagt elva gånger med att göra mål från elva meter. Han är också den spelare som har gjort mål flest gånger från straffpunkten, 56 gånger närmare bestämt. En helt ok straffstatistik, trots allt.