Förklaring/Guide: Hur fungerar Asian Handicap?

Spelskola: Så fungerar asian handicap
Vill du landa lite mer exakt i din värdering för att få ett visst odds? Med hjälp av Asian Handicap kan man spela väldigt exakt på en match och inte spela lika brett som ett 1X2-spel är.

Spelformen betyder att man till exempel kan spela Arsenal -0,75 mål. Vi kommer gå igenom samtliga lika variationer på asian som +0,25, +1 osv längre ner i artikeln.

Spelformen har som namnet antyder sitt ursprung i just asien men har även funnits i Europa under en väldigt lång tid. Ofta hittar de som är riktigt duktiga på betting värdet på underdogen. Men ska man ständigt spela en underdog som kanske betalar 4-10 gånger pengarna får man väldigt stora variationer. Oftast vill man undvika de här väldigt stora svängningarna i ens spelkassa där man kanske mitt i allt förlorar 20 raka spel även om de var korrekt spelade på värdet.

Då kan man använda sig av asian handicap för att dra ner på oddset och variationen men samtidigt backa underdogen där värdet finns.

Man kanske exempelvis spelar Burnley +0,75 till 4,0 istället för den raka ettan till 11,0 när de tar emot ett storlag som Manchester City.

Vilka marknader kan jag spela Asian Handicap på?

Asian Handicap erbjuds på många marknader. De populäraste är helt klart matchvinnare, antal mål, hörnor och kort. Tänk dock på att olika spelbolag har olika många marknader, speciellt när de kommer till marknader med asian handicap.

Det vanligaste är asian handicap på matchvinnare. Alltså till exempel bortalaget +1,25 mål.

Guide: Vad betyder de olika asian handicap linorna?

Här nedanför hittar du en lista över vad de olika asian handicap linorna betyder.

Asian Handicap 0
Du spelar: Lag Y +0

Om lag X vinner = förlust
Oavgjort = Pengarna tillbaka
Om lag Y vinner = full vinst

Detta är alltså exakt samma spel som DNB (Draw no bet/Pengarna tillbaka vid oavgjort). Men oddsen kan variera och oftast hittar man högre odds på asian handicap än på DNB-marknaden trots att de betyder exakt samma sak.


Asian Handicap -0,25
Du spelar lag Y -0,25

Om lag X vinner = förlust
Oavgjort = Du får tillbaka halva insatsen
Om lag Y vinner = full vinst


Asian Handicap -0,5
Du spelar lag Y -0,5

Om lag X vinner = förlust
Oavgjort = förlust
Om lag Y vinner = full vinst

Detta är alltså exakt samma som ett vanligt 1X2-spel men ibland kan oddsen på asian handicap vara bättre därför kan du se till exempel Liverpool -0,5 spelas istället för en rak etta på Liverpool.


Asian Handicap -0,75
Du spelar lag Y -0,75

Om lag X vinner = förlust
Oavgjort = förlust
Om lag Y vinner med 1 mål = Du får tillbaka halva insatsen
Om lag Y vinner med minst 2 mål = full vinst


Asian Handicap -1
Du spelar lag Y -1

Om lag X vinner = förlust
Oavgjort = förlust
Om lag Y vinner med 1 mål = Insatsen tillbaka
Om lag Y vinner med minst 2 mål = full vinst


Samma princip gäller på +1 marknaden.

Alltså om vi till exempel spelar West Ham +1 får vi pengarna tillbaka om de förlorar med ett mål och vinner om de spelar oavgjort eller vinner. Om de däremot förlorar med minst två mål missar vårt spel.

Dessa linor kan sedan egentligen vara hur höga som helst. Så +2 till exempel fungerar på exakt samma sätt som +1 så att om laget förlorar med 2 mål får man pengarna tillbaka och allt bättre än det ger vinst.

Med hjälp av asian handicap kan du alltså beroende på din egen värdering sätta en exakt lina för att få ett högre/lägre odds beroende på hur du väljer att lägga ditt spel.

Spela ansvarsfullt. 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.