Höga odds – hur viktigt är det för dig?

Höga odds - hur viktigt är detHur viktigt är det egentligen att alltid spela till det höga odds eller det högsta oddset? Här kommer vi göra ett räkneexempel för att påvisa hur stor skillnaden är för spelare som spelar på de högsta oddsen eller de som till exempel spelar marknadens snittodds.

Spelbolagen tar alltid en marginal

Om vi börjar med det grundläggande. När spelbolagen presenterar sina odds till dig som spelare är de inklusive en marginal. De har alltså först gjort en värdering av sannolikheten för olika utfall sedan omvandlas det till ett odds och en marginal läggs på för att de ska tjäna pengar.

Hur stor marginalen är beror helt på vilket spelbolag det är samt vilken marknaden det gäller. Men rent generellt tar spelbolagen allt från 2-6% marginal men det finns givetvis avsteg från det.

Det betyder till exempel att om ett spelbolag värderar ett lags chanser att vinna till 50% borde det egentligen ge 2,0 gånger pengarna om de inte hade någon marginal. Men om vi räknar med att de tar 3% marginal betyder de att oddset 1,94.

Varför har spelbolagen olika höga odds?

Det kan bero på mängder av faktorer. Men de tre främsta anledningarna är följande:

1. De har olika värderingar av matchen. Deras oddssättare eller de oddssättarna för det system de har köpt in värderar matchen annorlunda än ett annat spelbolag.

2. Spelbolagen har fått in olika mycket insatser på matchen. Ett spelbolag justerar ner oddsen om de får in mycket pengar på ena laget och höjer genom det oddset på det andra laget.

3. Spelbolagen har olika marginal. Om ett spelbolag har 6% marginal och det andra bara 2% men de har båda get ett lag 35% sannolikhet att vinna kommer de erbjuda oddset 2,79 samt 2,68 som för ett otränat öga kan se ut som olika värderingar av matchen när det egentligen bara är deras marginal som skiljer.

Exempel: Hur mycket pengar förlorar du på inte spela högsta oddset?

Här kommer vi ta ett exempel där vi räknar på en fiktiv spelare som lägger 1 000 spel med 500 kr insats per spel. Sedan kommer vi ta tre olika scenarion.

Scenario 1: Spelaren spelar till marknadens högsta odds vilket betyder att han har ett snittodds på 2,1 på sina spel i vårt exempel.

Scenario 2: Spelaren spelar till höga odds men inte de högsta oddsen vilket betyder att han har ett snittodds på 2,05 på sina spel i vårt exempel.

Scenario 3: Spelaren spelar till marknadens snittodds vilket ger honom ett snittodds på 2,0 på sina spel i vårt fiktiva exempel.

Vi räknar med att han har en träffprocent på 53% i vårt exempel bara för att påvisa skillnaderna på de olika oddsen.

Resultat:

Scenario 1:
Totalt har han satsat 500 000 kronor. Utbetalningen på 53% prickade spel med snittoddset 2,1 ger honom 556 500 tillbaka vilket alltså ger en vinst på 56 500 kronor eller en ROI på 111,3%.

Scenario 2:
Totalt har han satsat 500 000 kronor. Utbetalningen på 53% prickade spel med snittoddset 2,05 ger honom 543 250 tillbaka vilket alltså ger en vinst på 43 250 kronor eller en ROI på 108,65%.

Scenario 3:
Totalt har han satsat 500 000 kronor. Utbetalningen på 53% prickade spel med snittoddset 2,0 ger honom 530 000 tillbaka vilket alltså ger en vinst på 30 000 kronor eller en ROI på 106%.

Som ni ser gör en så pass marginell skillnad som att spela till 2,1 eller 2,0 en enorm skillnad när man slår ut det över tid.

I vårt räkneexempel dubblar det nästan vinsterna från 30 000 till 56 500 och han ROI går från 106% till 111,3%.

Därför är varje punkt viktigt i oddsen och vill du försöka bli en vinnande spelare.

Höga odds ingen garanti

Men kom ihåg att bara för att du hittar marknadens högsta odds betyder det inte att du blir en vinnande spelare. Det finns det absolut inga garantier för. Men helt klart förbättrar du dina chanser om du konstant spelar till marknadens högsta odds.

För att göra detta bör du alltså ha konto hos flera olika spelbolag och jämföra oddsen emellan dem.

Vi här på Dagensbetting.se har en tjänst där vi jämför spelbolagen där du enkelt kan se saker som deras senaste bonuserbjudande, omsättningskrav och fördelar/nackdelar med spelbolaget.

Beroende på hur seriös du är med din betting kan du satsa på lite olika antal spelbolag. Men vi rekommenderar att man minst har tre spelbolag i alla fall och att man då har spelbolag med olika odds.

Här är några exempel på olika oddssättare:

* Bet365 sätter egna odds.
* Coolbet sätter egna odds.
* Pinnacle sätter egna odds.
* Betssongruppen sätter egna odds (Betsafe, Betsson, Nordicbet)
* Spelbolag med SB Tech som till exempel Bethard och ComeOn har gemensamma odds.
* Spelbolag med Kambi som till exempel Unibet och LeoVegas har gemensamma odds.

Läs mer i vår spelskola

Missa inte heller vår spelskola där du hittar mängder av artiklar likt den här. Eller besök vår startsida för att se dagens bästa speltips från oss.

Klicka här för att se fler artiklar från spelskolan.
Klicka här för att se dagens bästa speltips.

Kom ihåg att det är 18+ som gäller för spel och spelar du för mycket besök Stödlinjen.se. Regler & Villkor gäller för samtliga kampanjer från spelbolagen.