Guide: Hur fungerar en spelbörs (Betting Exchange) som till exempel Betfair?

Hur fungerar en spelbörs

Hur fungerar egentligen en spelbörs eller Betting Exchange som det också kallas som till exempel Betfair? Hur sätter man egna odds? Hur fungerar kommissionen och vad är för- och nackdelarna med en spelbörs?

Spelbörs är en väldigt rolig spelform där du kan kliva in i rollen som spelbolag och sätta dina egna odds. Eller spela på oddsen som andra spelare har satt. Du spelar helt enkelt mot andra spelare istället för ett spelbolag.

Spelbolaget som erbjuder spelbörsen tar istället en viss procent av vinsterna.

Även om det kommit fler spelbolag som erbjuder spelbörs eller Betting Exchange som det oftast kallas är det främst Betfair de flesta tänker på. De är överlägset störst när det kommer till Betting Exchange och har även svensk spellicens (när den här guiden skrivs i alla fall).

Så här spelar du på en spelbörs

Här nedanför ser du exempel hur du spelar på en spelbörs:

Backa ett spel

Det här den enklaste formen av spel på en spelbörs då du helt enkelt spelar på ett odds som en annan spelare har satt ut. Det fungerar med andra ord exakt som hos ett vanligt spelbolag. Däremot får du tänka på att det bara finns ett visst orderdjup.

Under oddset står ett belopp som visar hur mycket pengar man kan satsa på det oddset. Detta styrs av den som har satt oddset, hur mycket är de villiga att erbjuda till det oddset.

Det kan till exempel se ut så här:
spelbörs guide

Där ser man att hemmalaget Torpedo Belaz går att backa till 1,59 gånger pengarna och man kan totalt 4 468 kronor. Går man däremot ner på 1,58 finns det 10 708 kronor att spela. Går man ner till 1,57 finns det hela 21 191 kronor att satsa.

Om du satsar 1 000 kronor på Torpedo Belaz får du alltså tillbaka din egen insats på 1 000 kronor och sedan ytterligare 590 kronor från den spelaren som hade satt det oddset.

På detta belopp tar sedan Betfair ut sin kommission vilket gör att din vinst blir något lägre. Vi går igenom mer hur den här kommissionen beräknas längre ner i den här guiden.

Om du däremot förlorar ditt spel går dina pengar till den spelaren som har satt oddset.

Du kan även backa ett spel till ett högre odds som ännu inte finns. Om du till exempel vill spela hemmalaget till 1,61 kan du lägga in din insats på det. Då kommer det synas att det finns pengar på det oddset så att om någon vill erbjuda dig det kommer ditt spel matchas och du får in det. Om ingen däremot vill erbjuda dig det oddset kommer du få tillbaka pengarna och spelet annulleras.

Boka ett spel

Man kan även ”Boka ett spel” vilket helt enkelt betyder att man erbjuder ett odds som andra spelare kan spela. Du blir helt enkelt bookmakern. Om vi tittar igen på vårt exempel från Vitryssland:
spelbörs guide

Här ser du att du kan boka Torpedo Belaz till 1,6 och det finns totalt 1394 kronor här. Det betyder att det finns en spelare som lagt de pengarna till 1,6 och du kan om du vill erbjuda det oddset.

Du kan även erbjuda lägre odds än vad det finns pengar inne på. Du kanske vill erbjuda 1,57 på hemmalaget. Tänk dock på att det alltid finns en möjlighet att ingen spelar ditt odds vilket betyder att det annulleras.

Viktigt att tänka på är även att du väljer hur stor summa de får satsa på ditt spel. Om du sätter 1 000 kronor på oddset 2,0 kan de alltså vinna 2 000 kronor. Din förlust blir alltså din insats x oddset vilket är viktigt att tänka på.

Bra tips när du börjar med spelbörsen

Om du vill ge dig in och börja testa spelbörsen finns det ett par bra tips att ta med sig.

Dels är det bra att studera hur marknaderna rör sig. Se mönster. Vad påverkar oddsen? Precis som inom vanlig betting.

Börja sedan med mindre pengar. Se hur det fungerar. Se om du kan hitta en marknad där du tror oddset kommer sjunka och spela ett odds som ligger för högt. Eller om du tror att oddsen kommer stiga erbjud ett odds innan höjningen.

Bästa här är att du testar dig fram, mäter vad som fungerar och drar lärdomar.

Det är även viktigt att man inte glömmer bort sina odds man satt. Om du till exempel erbjuder 4,3 gånger pengarna på att Arsenal ska förlora och sedan kommer nyheten att två av deras bästa spelare missar matchen på grund av skada. Då kommer oddset för en Arsenalförlust snabbt sjunka och då vill du inte sitta kvar med ditt höga odds på 4,3.

Det gäller alltså att bevaka marknaden efter man erbjudit sitt odds för att kunna justera det beroende på vad som händer.

Fördelar och nackdelar med spelbörsen:

Fördelar med spelbörsen:

  • Du slipper bli limiterad om du vinner mycket. Eftersom du vinner pengarna av andra spelare och inte spelbolaget så kommer du inte bli limiterad. Spelbolaget tjänar snarare mer pengar desto mer du omsätter hos dem eftersom de tar en del i kommission.
  • Du får en större frihet att spela eller erbjuda exakt det oddset du värderat en match till. Sedan är det inte alltid du får någon som matchar ditt odds eller insats men när du väl prickar får du en annan flexibilitet än hos ett vanligt spelbolag.
  • Genom att du spelar mot andra spelare och inte ett spelbolag kan du ibland hitta betydligt högre odds än de flesta andra erbjuder om någon spelare satt sitt odds fel. Tänk bara på att en del försvinner i kommission.

Nackdelar med spelbörsen:

  • Fungerar tyvärr bäst på större marknader. Försöker man spela på SHL eller en mindre marknad på en stor match kan det vara svårare att hitta odds och spelare som vill spela på dina odds. Där finns det ofta ”skambud” på för låga odds som folk lägger in i så fall någon vill spela där. Spelar man på större marknader är däremot inte detta något problem.
  • Lite krångligt att alltid räkna om oddsen för att se vad det egentliga oddset är efter spelbolaget dragit av sin kommission. Om en spelbörs som Betfair erbjuder 1,8 gånger pengarna på ett spel är det egentligen ett lägre odds än om Bet365 erbjuder 1,8.

Hur fungerar det med spelbörsens kommission

Kommissionen betalar du bara när du vinner pengar. Om du förlorar pengar är det istället den spelare som vann dina pengar som betalar den.

Alla spelbolag har olika strukturer och nivåer men om vi kollar på Befair som är störst inom Betting Exchange i Sverige har de när den här guiden skrivs 5% i kommission för svenska spelare.

Det betyder att om du vinner 1 000 kronor kommer de ta 5% av din vinst vilket motsvarar 50 kronor. Kommissionen tas inte av din insats.

Exempel:
Du satsar 1 000 kronor på West Ham till 2,0 gånger pengarna.
West Ham vinner matchen med 1-0.
Du får då tillbaka dina 1 000 kr insats rakt av utan kommission dras.
Sedan blir din vinst 1 000 kronor. Här dras 5% av vilket gör du får 950 kronor i vinst.

Ditt spel med 1 000 kr insats betalade alltså 1 950 konor tillbaka.

Det betyder i det här exemplet att oddset 2,0 hos Betfair motsvarar 1,95 hos vanliga spelbolag.

Sedan kan man få sin kommission sänkt om man spelar nog mycket. Totalt kan man i skrivande stund som max få 48% rabatt på sin kommission. Tänk dock på att dubbelkolla alla siffror innan du spelar då de kan ändras när som helst men de ger en bra fingervisning över hur det ser ut.

Spela ansvarsfullt. 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.