FAQ: Betting termer och vanliga frågor om betting

Spelskola FAQ - Vanliga frågor om sport betting samt ordlista

Här nedanför hittar ni en FAQ med svar på de vanligaste frågorna som många har runt betting samt att vi går igenom de vanligaste betting termerna, en form av ordlista för alla som är nya inom sportbetting.

Vad är Amerikanska odds / US odds?

Borta i Nordamerika skriver de inte oddsen på samma sätt som oss. Där kan ett odds istället se ut till exempel så här: -120.

Principen är egentligen ganska enkelt och ne negativa oddsen är favoriter. Siffran efter minustecknet visar hur mycket du måste satsa för att vinna 100. Så om oddset är -150 måste du satsa 150 för att vinna 100.

Om oddset istället är med ett plustecken innan visar den hur mycket din vinst blir om du satsar 100. Så +250 betyder att du vinner 250 om du satsat 100.

Några exempel:

  • -250 = 1,4
  • -150 = 1,67
  • +150 = 2,5
  • +250 = 3,5

Hur fungerar Asian Handicap?

Gör det lättare att spela exakt efter den värdering man har. Till exempel kan man spela ett lag -0,75 mål som gör att om de vinner med ett mål får man halva insatsen tillbaka och vinner de med två eller fler mål vinner man. För att läsa mer och se alla exempel på hur asian fungerar klicka här för vår guide.

Vad betyder BLGM / BTTS?

BLGM är en förkortning för båda lagen gör mål som helt enkelt är ett spel på om båda lagen kommer göra mål i matchen eller inte. Brukar även kallas BTTS på engelska för Both teams to score.

Vad betyder Clean Sheet?

Betyder helt enkelt att laget håller nollan och inte släpper in något mål i matchen.

Vad står DNB för?

DNB står för Draw no bet och precis som namnet antyder är detta en spelform med en gardering där man får pengarna tillbaka om matchen slutar oavgjort. Det är exakt samma spel som Asian +0 som även det ger pengarna tillbaka vid oavgjort.

Vad betyuder det att spela dubbelchans?

Är en gardering där man helt enkelt spelar på att ett lag antingen vinner eller spelar oavgjort.

Vad betyder HT/FT – Halvtid/fulltid?

Är ett spel där man både tippar vad ställningen är i halvtid samt efter full tid. Man kanske till exempel tror att hemmalaget kommer öppna starkt men inte orka hela vägen. Då kan man spela HT/FT ½. Då tror man att hemmalaget leder i halvtid men bortalaget vinner matchen.

Vad är Moneyline?

Moneyline är kortfattat ett vinnarspel, vem vinner matchen? Här räknar man alltså in även eventuell övertid och straffar som det är inom ishockeyn för att se vem som vinner matchen. Detta är den vanligaste speltypen i USA.

Vad är en Scorecast?

Här finns det oftast två versioner. Antingen ska man välja vem som gör första målet samt exakt slutresultat eller vem som gör mål när som helst under matchen samt exakt slutresultat.

Vad är en spread?

Inom sporter som till exempel basket och amerikansk fotboll där poängen är högre än i fotboll är det väldigt vanligt att man pratar om vilken spread en match har. Det är helt enkelt vilket handikapp som spelbolagen satt för att jämna ut oddsen mellan lagen.

Då kan vi ha som exempel att
New York Knicks +7,5 poäng betalar 1,93
Los Angeles Lakers -7,5 betalar 1,93.

I det här fallet är spreaden 7,5 poäng.

Denna lina kan justeras beroende på hur marknaden rör sig. Om du då hunnit spela Lakers -7,5 till 1,93 sitter du i en bra sits om spreaden justeras så oddset är 1,93 för Lakers – 9,5 närmare uppkast.

Vad är en Timecast?

Här ska du välja vilken spelare i matchen som gör första målet samt sedan vilken tid detta kommer ske vilket kan ge väldigt höga odds.

Vad är en Trixie?

Trixie är en typ av kombinationsspel där man spelar på tre olika evenemang men man lägger det som fyra olika spel. Först en trippel med samtliga matcher. Sen tre olika dubblar där en match är exkluderad i varje kupong.

Vad är UK odds (även kallat Faktionsodds eller traditionella odds)?

Det här oddsformatet används främst i Storbritannien men även vissa andra regioner. Är även populärt inom internationell hästracing.

Oddset påvisar din eventuella vinst i förhållande till din insats.

Så till exempel oddset 3/1 skulle ge dig 30 i vinst om du satsade 10.

Några exempel:
10/11 = 1,91
1/1 = 2,0
6/4 = 2,5

Vad är en Wincast?

Är en något förenklad version av scorecast då det räcker med att välja vem som gör första målet samt 1X2-resultat i matchen.

Vad menas med Över/under?

Ett vanligt spel är att man väljer spela över/under en lina vilket helt enkelt är då man spelar om det till exempel blir över eller under 2,5 mål i matchen.

Varför man spelar just 2,5 och inte 2,0 till exempel är då man bara vill få två utfall, vinst eller förlust. Men det finns även asian goal lines där man kan spela till exempel under 2,0 där man får pengarna tillbaka om det blir precis två mål.

Många bolag låter dig själv välja vilken lina du vill spela så har de olika höga odds så du kan själv välja om du till exempel tror att en ishockeymatch går under 3,5, 4,5 eller 5,5 mål kan du spela det och då är oddsen givetvis högre om linan är lägre.

Tänk även på att dubbelkolla om spelet är inklusive eller exklusive eventuell förlängning. Detta gäller kanske främst ishockey och ett par andra idrotter men där finns det spelformer som både räknar bara ordinarie speltid och de som räknar inklusive eventuell förlängning. Då matcher som går till övertid alltid får ett mål extra eftersom det går till straffläggning om ingen gör mål under övertiden är detta viktigt att hålla reda på.

Missa inte heller att ta del av våra speltips inför dagens matcher.