Förklaring: Vad betyder Expected goals med utryck som xG, xGA och xGAF%?

Vad är xG xGA Expected goalsNär du läser våra speltips här på Dagensbetting.se nämner vi ofta uttryck som xG, xGA eller xGF%. Det är termer som fungerar både när man pratar om ishockey och fotboll även om de beräknas på olika sätt i olika sporter. Men vad är egentligen xG samt xGA och hur kan det användas inom sportbetting?

Väldigt förenklat kan man säga att xG är en förkortning av Expected goals vilket alltså är ett mått på hur många mål ett lag har förväntats göra sett till sina chanser.

xGA är samtidigt Expected goals agains. Alltså hur många mål ett lag har förväntats släppa in sett till antalet chanser de har mot sitt eget mål.

xGF% är ett kombinerat mått då man slår ihop ett lags xG samt xGA för att få en procentsats som visar om de förväntas göra fler mål än de släpper in. Om ett lag har en xGF% över 50% väntas de göra fler mål än de släpper in. Är den under 50% väntas de släppa in fler mål än de gör.

Hur räknar man ut ett lags xG eller xGA?

Det finns mängder med variabler som vägs in när ett lags xG samt xGA ska räknas ut. Det är inte bara antalet skott utan man lägger även stor vikt med vart på planen skottet tas ifrån.

Ett skott ur snäv vinkel utanför straffområdet har tillexempel en mycket lägre xG än ett skott några cm från mållinjen rakt framför målet.

Utöver positionen på planen är andra faktorer som kan vägas in vilken typ av framspelning som föreligger skottet. Är det ett inlägg, kort eller en lång passning till exempel?

Andra faktorer är om avslutet är med huvudet eller foten. Samt som vi tidigare nämnde vilken vinkel spelaren har mot målet samt avståndet till målet.

Det betyder att ett avslut till exempel med alla faktorer inräknade ger en xG på 0,15. Det betyder att en spelare bör göra mål på det läget ungefär 15% av gångerna.

Sedan räknar man ihop samtliga avslut från ett lag för att få en kombinerad xG för hela laget samt motståndarnas chanser för att räkna ut xGA.

För liten mängd data kan ge missvisande resultat

Då kan man till exempel få fram att Liverpool hade en xG på 2,4 och en xGA på 0,45. Det betyder att om allt var helt rättvist och vi inte hade någon variation alls hade Liverpool vunnit matchen och mest troligt med 2-0.

Men nu har fotboll en hel del variation. Bollen kan studsa fel, du kan ha otur med stolpen och motståndarna kan få en enkel straff eller ett mål vinkas av med 1 mm offside.

Därför är det inte ovanligt att över enskilda matcher kan resultaten skilja sig en hel del. En dålig dag med marginalerna emot sig och med en motståndarmålvakt som gör en supermatch kan Liverpool mycket väl förlora den matchen med 0-1 trots en klart högre xG.

Däremot brukar xG samt xGA siffrorna jämna ut sig relativt bra när man ser över en längre period.

Sedan finns det alltid undantag. xG bygger på ett snitt hur ofta en spelare ska göra mål från ett visst läge. Men är du världens bästa huvudspelare i boxen kommer du förmodligen göra något fler mål än din xG visar om du spelar i ett lag som levererar många bra inlägg till dig.

Men speciellt när man pratar över hela lag och över längre perioder brukar de jämna ut sig relativt bra då även de bästa lagen har en del sämre avslutare. Men det är samtidigt mer troligt att ett topplag som Real Madrid gör fler mål än sin xG över en längre period än att Fulham gör det.

Så använder vi xG/xGA i våra speltips

Vi på Dagensbetting.se använder både xG samt xGA för att värdera lagens styrkor och bygga våra speltips på dem. Men de är även ett bra sätt att efter matchen se om man hade rätt i sin analys av matchen.

Om vi till exempel tror på en underdog som betalar hela 4,8 gånger pengarna och sedan missar spelat för matchen slutade 2-1 till favoriten kan vi se på xG för att se om de motsvarar spelbolagens värdering.

Om vår underdog hade en xG på 1,4 och en xGA på 1,6 till exempel ser vi att de egentligen hade en betydligt bättre chans att vinna än oddset 4,8 motsvarar. Ett odds å 4,8 betyder att det laget endast ska vinna runt 20% av gångerna men med en så pass jämn xG som 1,4 mot xGA 1,6 kommer ett lag vinna betydligt fler matcher än 20%.

Då kan vi se om det var ett bra speltips även om spelet missade. På samma sätt kan man se när man kanske hade tur att ett lag vann och spelet prickade även om xG-statistiken talar om en jämnare match.

När man granskar sina spel är det även viktigt att se om man slår stängningsoddsen.

Ordlista: Vad betyder alla ord kring avancerad statistik?

xG = Expected goals. Förväntant antal mål som ett lag gör baserat på deras chanser.

xGA = Expected goals agains. Antal mål ett lag förväntas släppa in baserat på chanserna de släpper mot eget mål.

xGF% = ett kombinerat mått då man slår ihop ett lags xG samt xGA för att få en procentsats som visar om de förväntas göra fler mål än de släpper in. Om ett lag har en xGF% över 50% väntas de göra fler mål än de släpper in. Är den under 50% väntas de släppa in fler mål än de gör.

xPTS = Expected Points. Hur många poäng ett lag borde tagit sett till deras xG/xGA i de matcher de spelat.

NPxG = Non Penalty expected goals. Hur många mål ett lag förväntas göra sett till sina chanser där straffar är borträknade.

NPxGA = Non Penalty Expected goals agains. Hur många mål ett lag förväntas släppa in sett till sina chanser där straffar är borträknade.

När man sedan pratar om enskilda spelares statistik kan man även använda termer som:

xG90 = Hur många mål spelaren förväntas göra sett till sina chanser utslaget per 90 minuters spel. Kan vara bra för att jämna ut statistiken om man jämför en spelare som spelat färre minuter än en annan eller som ofta får göra inhopp eller ofta bytts ut tidigt.

xA = Expected assist. Hur många assist spelaren förväntas noteras för sett till de passningar som de slagit.

xA90 = Samma som ovan men utslaget per 90 minuters spel för att jämna ut mellan spelare som spelat olika mycket.

Mer från spelskolan: Klicka här för att se fler artiklar från vår spelskola. Glöm inte heller att följa oss på sociala medier för att inte missa fler artiklar och speltips från oss.

Tips: Se gärna vår guide över spelbolagens senaste bettingbonusar.

Regler och villkor gäller | Spela ansvarsfullt | 18+ gäller för spel | Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.