SHL

Speltips Djurgården – Rögle 10/3: Svedberg out

Endast två omgångar återstår av grundserien och tabellen är fortfarande vidöppen och det gäller att positionera sig inför slutspelet. Djurgården och Rögle är två av lagen med mycket kvar a...
Spelstopp: Tisdag 10/3 kl 19:00
Liga: SHL

3 minuters läsning

Speltips inför Djurgården – Luleå 5/3: Vilas spelare?

Djurgården hoppas hålla sin fina hemmasvit vid liv när de jagar viktiga poäng i slutet av grundserien när de under torsdagen tar emot Luleå som redan är klara seriesegrare och inte har något a...
Spelstopp: Torsdag 5/3 kl 19:00
Liga: SHL

3 minuters läsning

SHL

Bästa speltipsen till SHL

Är du ute efter speltips inför kvällens matcher från SHL? Då har du kommit rätt. Hos Dagensbetting.se hittar du speltips och de senaste oddsen från våra spelexperter inför de hetaste SHL-matcherna.

Hockey blir alltid mycket mer spännande om man spelar på matchen och här hittar du de absolut bästa tipsen och spelen när det gäller den svenska hockeyligan SHL.

SHL är en av världens bästa hockeyligor, och det är inte konstigt att så många spelare härifrån rekryteras till NHL. Matcherna är jämna och täta, och perfekta för dig som gillar att spela på hockey. Det är ofta ovisst, med bra odds, och det gäller att ha koll på ligan och vara lite insatt. Här hittar du bra tips och ständigt uppdaterad information, för dig som alltid är på jakt efter de bästa oddsen.

Fakta om SHL

SHL kallades tidigare i elitserien, är Sveriges högsta liga och består av 14 lag. 52 omgångar spelas och sedan avgörs allt i ett slutspel med 8 lag, där vinnaren får ta emot Le Mat-pokalen, som den officiella SM-bucklan kallas. Det nya namnet Svenska Hockeyligan började användas säsongen 2013/14.

Om man räknar med alla versioner av svenska mästerskap i hockey, som har spelats sedan 1922, har Djurgården vunnit flest gånger. Därefter följer Brynäs, Färjestad och IK Göta. I modern tid är Färjestad BK mest framgångsrikt och leder SHL:s maratontabell med flest titlar sedan säsongen 1975/76, följt av Djurgården och Frölunda.

Att serien är jämn och oviss markeras inte minst av att förra decenniet bjöd på inte mindre än sex olika svenska mästare i hockey.

Det är C More som äger rättigheterna till tv-sändningarna och har sänt matcher sedan slutet på 90-talet. Radiosporten brukar också rapportera från matcherna. Även Svt och TV4 har tidigare visat delar av SM-slutspelet, som brukar locka stora publiksiffror.

Löner i SHL

Lönerna i Svenska Hockeyligan ligger ganska högt, men kan naturligtvis inte jämföras med motsvarande ersättning på andra sidan atlanten. Säsongen 2019/20 ligger snittlönen på mellan 100 000 och 110 000 i månaden och toppspelare tjänar närmare 300 000.

Om man skulle ta steget till NHL väntar helt andra ekonomiska möjligheter. Henrik Lundqvists 7-årskontrakt låg på inte mindre än 530 miljoner totalt, och hela 46 svenskar hade säsongen 2018/19 en årslön på över 10 miljoner.

SHL är å andra sidan ett väldigt bra skyltfönster för att kunna ta steget till världens största liga. Svensk hockey är väldigt respekterad på andra sidan atlanten, inte minst då man ofta producerar tekniskt skickliga spelare, något som prioriteras högre i dagens transatlantiska hockey, med hårdare regler mot för hårt spel.

Olika rekord i SHL

Hockey är definitivt en sport för kalenderbitare och fans av statistik och siffror. Här är några olika relevanta rekord i SHL:

Flest matcher

Den som gjort flest matcher i grundserien genom åren är Jan Sandström som spelat för både Luleå och AIK. Motsvarande rekord för utländska spelare är Per-Åge Skröder som gjort 856 matcher för ett antal olika svenska lag. Jörgen Jönsson är den som gjort flest matcher i ett slutspel, 163 stycken, för Rögle BK och Färjestad BK.

Yngsta spelaren

Den yngsta spelaren att spela i SHL var Fredrik Möller som var 16 år och 29 dagar när han gjorde debut och den spelaren var Donald Brashear som var 43 år och 24 dagar under sin sista match.

Flest mål

Flest mål i grundserien har gjort av Lars-Gunnar Pettersson med 270 stycken och flest mål i slutspelen har gjorts av Jörgen Jönsson med 49. Räknar man med både slutspel och grundserie har Håkan Loob gjort mest mål med 305 stycken.

När det gäller utländska spelare är det Per Åge Skröder som gjort flest grundseriemål, 260 st, och Tomi Kallio som gjort flest mål i slutspelet, 34 st.

Den back som gjort mest mål i SHL Under årens lopp i grundserien är Thomas Eriksson med 124 st och flest mål i slutspelet har gjorts av Magnus Johansson, 26 st

Rekordet för mest mål av en back, om man räknar med både slutspel och grundserie har gjorts av Per Gustavsson i HV71, som sammanlagt gjort 141 mål.

Flest mål i grundserien under en säsong har Håkan Loob i Färjestad BK gjort, säsongen 1982/83 med 42 stycken. Flest slutspelsmål under en säsong har Jakob Silfverberg i Brynäs IF gjort säsongen 2011/12, då han mäktade med 13 stycken.

Den som gjort mest mål under en säsong om man räknar med både slutspel och grundserie är Håkan Loob som säsongen 1982/1983 gjorde hela 52 mål.

Snabbaste målet

Snabbaste målet någonsin skedde redan efter fem sekunder och gjordes av Alexander Wiklund i matchen mellan Karlskrona och Frölunda 2015.

Flest assist

Flest assist i grundserien genom tiderna har Johan Davidsson i HV71 som gjort 386 stycken. Räknar man med slutspel har han gjort 461 stycken.

Den målvakt som gjort mest assists genom tiderna är Jarmo Myllys i Luleå HF som gjorde 17 totalt.

Den som gjort mest assist i grundserien under en säsong är Bud Holloway i Skellefteå AIK som säsongen 2012 2013 gjorde 51 st. Om man räknar med slutspelet i statistiken har Tony Mårtensson i Lidköping gjort mest med 65 st säsongen 2007/2008.

Mest poäng

Den som gjort mest poäng under grundserien iSHL genom åren är Fredrik Bremberg som sammanlagt kom upp i 581 stycken, en i en karriär som spände över fyra klubbar. Om man räknar med slutspelspoäng i statistiken ligger Johan Davidsson i topp med sammanlagt 661 st.

Flest utvisningsminuter har Andreas Jämtin samlat på sig genom åren. Han har sammanlagt spenderat 1433 minuter i utvisningsbåset. Räknar man med slutspelet i statistiken så ligger han fortfarande etta med sina 1694 minuter.

Rekordet för flest utvisningsminuter under en och samma säsong innehas av Lance Ward som säsongen 2006/2007 satt utvisad inte mindre än 273 minuter.

Bästa poängsnitt har Håkan Loob som sett över sin karriär gjorde 1,23 poäng per match. Den spelare som har högst poängsnitt i ett slutspel är Peter Forsberg med 1,4 poäng per match.

Bästa målvakt

Den målvakt som har bästa snittet när det handlar om insläppta mål är Linus Söderström med 1,34, och den målvakt som har bäst räddningsprocent under en säsong är Fredrik Andersen som under säsongen 2011/2012 stoppade 94,10 % av skotten.

Jörgen Jönssons trippel

Jörgen Jönsson är den enda spelare som under samma säsong vunnit SM, VM och OS. Detta lyckades han med säsongen 2005/2006 då han efter att ha vunnit OS-guld i Turin kom hem och vann SM-guld med Färjestad, för att sedan avsluta en helt otrolig säsong med att också ta VM-guld i Riga.

Jörgen Jönsson var en spelskicklig center som spenderade 13 säsonger i Färjestad, där han vann fem SM-guld. Även avslutningen på hans karriär hade episka proportioner, då han fick avsluta sin spelarkarriär på allra bästa sätt, med att efter karriärens absolut sista match lyfta SHL-bucklan. Han är också den spelare som spelat mest matcher för tre kronor, sammanlagt 285 stycken, varav 103 VM-matcher.

HV71:s vändning

Hockey är en sport där det händer mycket fort och det är inte ovanligt att underlägen vänds till seger. Frågan är dock om inte HV71:s vändning borta mot AIK 2011 är den mest imponerande comebacken i SHL under alla år. Den är åtminstone väldigt svårslagen.

AIK ledde nämligen komfortabelt med 7-2 i början av den tredje perioden och hade vid det läget full kontroll över händelserna på isen. Det är dock inte över förrän det är över, och HV71 lyckades hitta ett otroligt momentum, och i en idrottspsykologisk bubbla av “allt att vinna och inget att förlora” för HV, och “kan vi verkligen tappa det här?” för AIK gjorde man fem mål för att till sist vinna straffläggningen, och fullbordade därmed den största vändningen i SHL:s historia. En upphämtning helt klart i paritet med Sveriges upphämtning från 0-4 till 4-4 borta mot Tyskland i EM-kvalet i fotboll 2012.

Peter Forsbergs utbrott

Hockey är en sport med mycket känslor, både på läktaren och på planen, och Peter Forsberg har någon form av inofficiellt rekord när det handlar om känsloutbrott i SHL.

Det var 1994, då Modo bara var en match från att vinna ett efterlängtat sm-guld, och Peter Forsberg hade då dominerat SM-slutspelet i stor stil. Förlusten blev svårsmält för en vinnarskalle som honom, och först knäckte han sin hockeyklubba, och sedan utspelades den troligtvis mest legendariska intervjun i svensk historia, då han helt enkelt uttryckte att han ville nita domaren Börje Johansson. Svenska folket fick här se en tidig glimt av den andra sidan av vinnarskalle-myntet som gjorde honom till Sveriges troligtvis bästa hockeyspelare genom tiderna.

.