Vetenskapsexperter pratar nu om upp till 1,5 år innan publik kan återvända till arenorna. Hur påverkar det här sportbettingen? Hur kan det förändra vart vi hittar värde och hur vi analyserar matcherna?

När Coronaviruset började pausa ligor pratades det om korta uppehåll på ett par veckor som sedan blev månader. Nu hoppas de mest optimistiska att säsongen går att spela färdigt under sommaren men oavsett när spelet kommer igång talar väldigt mycket att det blir utan publik under en längre period.

Premier League hoppas dra igång i juni i någon form av stängd form där man försöker isolera spelarna och spela flera matcher per dag på Wembley utan publik. Andra ligor har redan strukit den påbörjade säsongen och siktar på nästa säsong.

Värre är det i USA där nystartade ligan XFL som var fem omgångar in i sin återkomst helt enkelt la ner hela ligan då det inte fanns kvar nog mycket pengar.

Upp till 1,5 år utan publik

Oavsett när eller om ligorna i de olika länderna kommer igång är det en sak som de flesta experter är överens om.

Det kommer mest troligt inte gå att ha matcher med publik innan ett vaccin finns på plats.

Tyska vetenskapsexperten Gerald Haug som är rådgivare åt förbundskansler Angela Merkels regering nu under pandemin tror att det kan dröja upp ull 1,5 år innan vi kan ha publik på matcherna. Det skulle alltså innebära att först säsongstarten 2021 kan publik återvända.

– Det kommer definitivt att vara så här i flera månader till, det kan ta upp till ett och ett halvt år, säger han.

Champions League-matcher pekas ut

Embed from Getty Images

Även om samhället har börjat bygga upp en flockimmunitet och antalet fall minskat under en lång tid och sjukvården börjar få bättre kapacitet kommer inte många länder våga öppna upp för stora matcher där upp till 70 000 personer träffas på en liten yta.

Just fotbollsmatcher i Champions League som spelades precis innan allt stängdes ner har lyfts som stora smittspridare i Italien och Spanien som är de två länder som drabbats hårdast i Europa.

Risken är för stor att man i så fall får en ny våg av viruset. Det får måna experter likt Haug att öppna för att stora evenemang av den typen inte går att genomföra innan ett virus finns på plats för att skydda främst riskgrupper.

Värde på bortalaget utan publik?

Det faktum att vi kanske får en hel säsong utan publik kommer givetvis göra att alla gamla modeller om hur man värderar matcher måste kastas ut genom fönstret och omvärderas.

  • Hur mycket kommer hemmaplansfördelen vara värd helt utan publik?
  • Hur mycket kommer matcherna tappa i fart, intensitet, fysiskt spel och genom det kanske även mål?
  • Kommer lag med tunnare trupper gynnas när spelet inte blir lika fysiskt och intensivt?
  • Gynnas lag med bredare trupper i så fall spelare i trupperna blir sjuka under pågående säsong?

Det är givetvis svårt att spekulera i. Man får givetvis göra en grundanalys men sedan noga följa utvecklingen i flera olika ligor för att se hur det påverkar. Har vi tur kommer en del spelbolag gå fel i oddsen och man kan säkert hitta bra värde på bortalag under i alla fall början av säsongen.

Spela ansvarsfullt. 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.