3 minuters lÀsning

Vetenskapsexperter pratar nu om upp till 1,5 Är innan publik kan ÄtervÀnda till arenorna. Hur pÄverkar det hÀr sportbettingen? Hur kan det förÀndra vart vi hittar vÀrde och hur vi analyserar matcherna?

NÀr Coronaviruset började pausa ligor pratades det om korta uppehÄll pÄ ett par veckor som sedan blev mÄnader. Nu hoppas de mest optimistiska att sÀsongen gÄr att spela fÀrdigt under sommaren men oavsett nÀr spelet kommer igÄng talar vÀldigt mycket att det blir utan publik under en lÀngre period.

Premier League hoppas dra igÄng i juni i nÄgon form av stÀngd form dÀr man försöker isolera spelarna och spela flera matcher per dag pÄ Wembley utan publik. Andra ligor har redan strukit den pÄbörjade sÀsongen och siktar pÄ nÀsta sÀsong.

VÀrre Àr det i USA dÀr nystartade ligan XFL som var fem omgÄngar in i sin Äterkomst helt enkelt la ner hela ligan dÄ det inte fanns kvar nog mycket pengar.

Upp till 1,5 Ă„r utan publik

Oavsett nÀr eller om ligorna i de olika lÀnderna kommer igÄng Àr det en sak som de flesta experter Àr överens om.

Det kommer mest troligt inte gÄ att ha matcher med publik innan ett vaccin finns pÄ plats.

Tyska vetenskapsexperten Gerald Haug som Àr rÄdgivare Ät förbundskansler Angela Merkels regering nu under pandemin tror att det kan dröja upp ull 1,5 Är innan vi kan ha publik pÄ matcherna. Det skulle alltsÄ innebÀra att först sÀsongstarten 2021 kan publik ÄtervÀnda.

– Det kommer definitivt att vara sĂ„ hĂ€r i flera mĂ„nader till, det kan ta upp till ett och ett halvt Ă„r, sĂ€ger han.

Champions League-matcher pekas ut

Embed from Getty Images

Även om samhĂ€llet har börjat bygga upp en flockimmunitet och antalet fall minskat under en lĂ„ng tid och sjukvĂ„rden börjar fĂ„ bĂ€ttre kapacitet kommer inte mĂ„nga lĂ€nder vĂ„ga öppna upp för stora matcher dĂ€r upp till 70 000 personer trĂ€ffas pĂ„ en liten yta.

Just fotbollsmatcher i Champions League som spelades precis innan allt stÀngdes ner har lyfts som stora smittspridare i Italien och Spanien som Àr de tvÄ lÀnder som drabbats hÄrdast i Europa.

Risken Àr för stor att man i sÄ fall fÄr en ny vÄg av viruset. Det fÄr mÄna experter likt Haug att öppna för att stora evenemang av den typen inte gÄr att genomföra innan ett virus finns pÄ plats för att skydda frÀmst riskgrupper.

VÀrde pÄ bortalaget utan publik?

Det faktum att vi kanske fÄr en hel sÀsong utan publik kommer givetvis göra att alla gamla modeller om hur man vÀrderar matcher mÄste kastas ut genom fönstret och omvÀrderas.

  • Hur mycket kommer hemmaplansfördelen vara vĂ€rd helt utan publik?
  • Hur mycket kommer matcherna tappa i fart, intensitet, fysiskt spel och genom det kanske Ă€ven mĂ„l?
  • Kommer lag med tunnare trupper gynnas nĂ€r spelet inte blir lika fysiskt och intensivt?
  • Gynnas lag med bredare trupper i sĂ„ fall spelare i trupperna blir sjuka under pĂ„gĂ„ende sĂ€song?

Det Àr givetvis svÄrt att spekulera i. Man fÄr givetvis göra en grundanalys men sedan noga följa utvecklingen i flera olika ligor för att se hur det pÄverkar. Har vi tur kommer en del spelbolag gÄ fel i oddsen och man kan sÀkert hitta bra vÀrde pÄ bortalag under i alla fall början av sÀsongen.

Spela ansvarsfullt. 18+ gÀller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.