Klubbarna i Allsvenskan hoppas att snart kunna dra igång säsongen om än utan publik snart. Vi har därför gått igenom spelbolagens odds inför säsongen och tagit fram ett snitt som vi sedan omvandlat till en sannolikhet i procent att respektive klubb vinner ett guld. Här kan du se hur stor sannolikhet det är att just ditt lag vinner guld säsongen 2020.

Det är värt att tänka på att de här oddsen är satta förutsatt att det blir en full vanlig säsong om än utan publik. Blir det någon form av förkortad säsong kommer spelen mest troligt ogiltigförklaras och insats återbetalas.

När det är så stor osäkerhet kring Allsvenskan 2020 är det inte många spelbolag som erbjuder odds inför säsongen på långtidsspel likt detta. Men finns det. Vi valde ut tre av de större bolagen som erbjöd odds för att få fram ett snittodds på de olika lagen.

Vi använde oss av Svenska Spel, Betsson och Coolbet. Även bolag som Betsafe och Nordicbet erbjöd odds men eftersom de ägs av Betsson är det exakta odds vilket gör att om man tar med de för att räkna ut ett snittodds blir det missvisande.

Det här snittoddset har vi sedan räknat om till en procentsats vilket du kan läsa om hur man gör här i vår spelskola.

Vi har sedan sorterat ut lagen efter vilken sannolikhet det har att vinna guld och tagit fram grafen du kan se här.

Odds sannolikhet vinna SM guld allsvenskan

Datan i siffror

Bilden ovan är länkad så du kan klicka på den för att se den större för att se hur just din klubb ligger till. Här nedanför hittar du även procentsatserna för respektive klubb att vinna guld.

Malmö FF: 38,9%
Hammarby 21,58%
Djurgården 17,85%
AIK 12,6%
IFK Norrköping 7,69%
IFK Göteborg 4,68
BK Häcken 3,94
Elfsborg IF 1,29%
Kalmar FF 1,03%
Helsingborgs IF 0,62%
Örebro SK 0,41%
Östersunds FK 0,35%
IK Sirius FF 0,28%
Falkenbergs FF 0,16%
Mjällby AIF 0,16%
Varbergs BoIS 0,09%

Analys av datan

  • MFF är väldigt tunga favoriter med hela 38,96% sannolikhet att vinna guld.
  • De tre stockholmslagen jagar sedan med Hammarby 21,58%, Djurgården 17,85% och AIK 12,6%.
  • Tre outsiders är IFK Norrköping 7,69%, IFK Göteborg 4,68% och BK Häcken 3,94%.
  • Det är även noterbart hur stor distansen har blivit mellan toppen och botten i Allsvenskan.
    Hela sju lag har under 1% sannolikhet att vinna och lägger man även till Kalmar 1,03 samt Elfsborg 1,29 betyder det att nio av 16 lag är i stort sett helt bortsågade med 0,09 – 1,29% sannolikhet att vinna.

Som kuriosa gjorde vi även den här sammanställningen inför SHL nu senast. Då var endast ett av 14 lag under 1% sannolikhet att vinna och det var Oskarshamn med 0,71%. Här i Allsvenskan har sju lag lägre sannolikhet än det. Här spelar givetvis serieformatet in också med slutspel inom ishockeyn men en intressant observation.

Bonus

100% till 100 kr

4.2 / 5
Betyg
Spela ansvarsfullt. 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.