3 minuters lÀsning

Klubbarna i Allsvenskan hoppas att snart kunna dra igÄng sÀsongen om Àn utan publik snart. Vi har dÀrför gÄtt igenom spelbolagens odds inför sÀsongen och tagit fram ett snitt som vi sedan omvandlat till en sannolikhet i procent att respektive klubb vinner ett guld. HÀr kan du se hur stor sannolikhet det Àr att just ditt lag vinner guld sÀsongen 2020.

Det Àr vÀrt att tÀnka pÄ att de hÀr oddsen Àr satta förutsatt att det blir en full vanlig sÀsong om Àn utan publik. Blir det nÄgon form av förkortad sÀsong kommer spelen mest troligt ogiltigförklaras och insats Äterbetalas.

NÀr det Àr sÄ stor osÀkerhet kring Allsvenskan 2020 Àr det inte mÄnga spelbolag som erbjuder odds inför sÀsongen pÄ lÄngtidsspel likt detta. Men finns det. Vi valde ut tre av de större bolagen som erbjöd odds för att fÄ fram ett snittodds pÄ de olika lagen.

Vi anvĂ€nde oss av Svenska Spel, Betsson och Coolbet. Även bolag som Betsafe och Nordicbet erbjöd odds men eftersom de Ă€gs av Betsson Ă€r det exakta odds vilket gör att om man tar med de för att rĂ€kna ut ett snittodds blir det missvisande.

Det hÀr snittoddset har vi sedan rÀknat om till en procentsats vilket du kan lÀsa om hur man gör hÀr i vÄr spelskola.

Vi har sedan sorterat ut lagen efter vilken sannolikhet det har att vinna guld och tagit fram grafen du kan se hÀr.

Odds sannolikhet vinna SM guld allsvenskan

Datan i siffror

Bilden ovan Àr lÀnkad sÄ du kan klicka pÄ den för att se den större för att se hur just din klubb ligger till. HÀr nedanför hittar du Àven procentsatserna för respektive klubb att vinna guld.

Malmö FF: 38,9%
Hammarby 21,58%
DjurgÄrden 17,85%
AIK 12,6%
IFK Norrköping 7,69%
IFK Göteborg 4,68
BK HĂ€cken 3,94
Elfsborg IF 1,29%
Kalmar FF 1,03%
Helsingborgs IF 0,62%
Örebro SK 0,41%
Östersunds FK 0,35%
IK Sirius FF 0,28%
Falkenbergs FF 0,16%
MjÀllby AIF 0,16%
Varbergs BoIS 0,09%

Analys av datan

  • MFF Ă€r vĂ€ldigt tunga favoriter med hela 38,96% sannolikhet att vinna guld.
  • De tre stockholmslagen jagar sedan med Hammarby 21,58%, DjurgĂ„rden 17,85% och AIK 12,6%.
  • Tre outsiders Ă€r IFK Norrköping 7,69%, IFK Göteborg 4,68% och BK HĂ€cken 3,94%.
  • Det Ă€r Ă€ven noterbart hur stor distansen har blivit mellan toppen och botten i Allsvenskan.
    Hela sju lag har under 1% sannolikhet att vinna och lĂ€gger man Ă€ven till Kalmar 1,03 samt Elfsborg 1,29 betyder det att nio av 16 lag Ă€r i stort sett helt bortsĂ„gade med 0,09 – 1,29% sannolikhet att vinna.

Som kuriosa gjorde vi Àven den hÀr sammanstÀllningen inför SHL nu senast. DÄ var endast ett av 14 lag under 1% sannolikhet att vinna och det var Oskarshamn med 0,71%. HÀr i Allsvenskan har sju lag lÀgre sannolikhet Àn det. HÀr spelar givetvis serieformatet in ocksÄ med slutspel inom ishockeyn men en intressant observation.

Spela ansvarsfullt. 18+ gÀller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.