3 minuters lÀsning

Samtidigt som fotbollsligorna i Europa planerar dra igÄng nu under maj eller juni utan publik vill ishockeyn ha publik innan de kör igÄng. NHL har nu öppnat för att skjuta upp sÀsongsinledningen till december för att kunna ha publik samtidigt om SHL fortfarande hoppas pÄ publik i september. CHL som brukar starta i augusti har samtidigt berÀttat att de skrotar gruppspelet och kör igÄng direkt med slutspelet i oktober istÀllet för att kunna spela inför publik.

SHL har slĂ€ppt sitt spelschema och hoppas att premiĂ€ren gĂ„r lördag den 19 september med bland annat mötet LuleĂ„ Hockey – FĂ€rjestad, de tvĂ„ senaste sĂ€songernas serievinnare mot varandra.

Flera SHL-klubbar ska snart börja sÀlja sina sÀsongskort, bland annat Frölunda nu 5:e maj. NÀr Henrik Lehman frÄn Rakapuckar frÄgade Frölunda om vad som hÀnder med alla Ärskort om de inte fÄr slÀppa in publik fick han detta svar.

– Det har vi inte klurat pĂ„ hur vi löser. Vi utgĂ„r frĂ„n det schema som ligger. Kommer det andra besked fĂ„r vi vĂ€l hantera dem dĂ„, sĂ€ger presschefen Peter Pettersson Kymmer.

CHL skrotar gruppspelet

DÀremot har CHL redan slÀppt nyheten att gruppspelet skrotas helt kommande sÀsong och att de skjuter upp starten sÄ första CHL-matchen Àr 6:e oktober. Det blir dÄ slutspelsmatcher direkt för de 32 lagen som tagit sig till turneringen.

Precis som vanligt i CHL blir det ett möte borta och ett hemma och sedan avgörs allt i en avgörande final.

NHL hoppas pĂ„ 82 matcher – med start i december

Embed from Getty Images

Borta i Nordamerika Àr de dÀremot betydligt med pessimistiska. Det Àr legendariska reportern Pierre LeBrun som avslöjar i The Athletic att NHL nu övervÀger att skjuta upp nÀsta sÀsongsöppning frÄn oktober till december för att vara sÀkra att kunna spela inför publik.

Trots detta hoppas ligan fĂ„ ihop 82 grundseriematcher för varje lag innan slutspelet. Detta bland annat genom att skrota All Star-uppehĂ„llet, skrota sĂ„ kallade ”by weeks” dĂ€r lagen Ă€r lediga för Ă„terhĂ€mtning och korta uppehĂ„ll runt högtider. Detta samtidigt som hela schemat komprimeras rent allmĂ€nt.

De tvÄ faktorerna som gör att NHL lutar mot december just nu Àr dels att mÄnga lag mÄste ha publik pÄ sina matcher för att fÄ ihop det finansiellt. Men Àven att de fortfarande hoppas spela klart den pÄbörjade sÀsongen vilket kommer dra ut pÄ tiden och dÀrför gör det svÄrt att starta nÀsta sÀsong för tidigt.

Tidigare har Àven NHL:s vicekommissionÀr Bill Daly sagt att de sÄ lÄngt det Àr möjligt vill undvika behöva förkorta kommande sÀsong utan att de ska göra allt för att spela en komplett 82-matcherssÀsong.

Spela ansvarsfullt. 18+ gÀller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.