Samtidigt som fotbollsligorna i Europa planerar dra igång nu under maj eller juni utan publik vill ishockeyn ha publik innan de kör igång. NHL har nu öppnat för att skjuta upp säsongsinledningen till december för att kunna ha publik samtidigt om SHL fortfarande hoppas på publik i september. CHL som brukar starta i augusti har samtidigt berättat att de skrotar gruppspelet och kör igång direkt med slutspelet i oktober istället för att kunna spela inför publik.

SHL har släppt sitt spelschema och hoppas att premiären går lördag den 19 september med bland annat mötet Luleå Hockey – Färjestad, de två senaste säsongernas serievinnare mot varandra.

Flera SHL-klubbar ska snart börja sälja sina säsongskort, bland annat Frölunda nu 5:e maj. När Henrik Lehman från Rakapuckar frågade Frölunda om vad som händer med alla årskort om de inte får släppa in publik fick han detta svar.

– Det har vi inte klurat på hur vi löser. Vi utgår från det schema som ligger. Kommer det andra besked får vi väl hantera dem då, säger presschefen Peter Pettersson Kymmer.

CHL skrotar gruppspelet

Däremot har CHL redan släppt nyheten att gruppspelet skrotas helt kommande säsong och att de skjuter upp starten så första CHL-matchen är 6:e oktober. Det blir då slutspelsmatcher direkt för de 32 lagen som tagit sig till turneringen.

Precis som vanligt i CHL blir det ett möte borta och ett hemma och sedan avgörs allt i en avgörande final.

NHL hoppas på 82 matcher – med start i december

Embed from Getty Images

Borta i Nordamerika är de däremot betydligt med pessimistiska. Det är legendariska reportern Pierre LeBrun som avslöjar i The Athletic att NHL nu överväger att skjuta upp nästa säsongsöppning från oktober till december för att vara säkra att kunna spela inför publik.

Trots detta hoppas ligan få ihop 82 grundseriematcher för varje lag innan slutspelet. Detta bland annat genom att skrota All Star-uppehållet, skrota så kallade ”by weeks” där lagen är lediga för återhämtning och korta uppehåll runt högtider. Detta samtidigt som hela schemat komprimeras rent allmänt.

De två faktorerna som gör att NHL lutar mot december just nu är dels att många lag måste ha publik på sina matcher för att få ihop det finansiellt. Men även att de fortfarande hoppas spela klart den påbörjade säsongen vilket kommer dra ut på tiden och därför gör det svårt att starta nästa säsong för tidigt.

Tidigare har även NHL:s vicekommissionär Bill Daly sagt att de så långt det är möjligt vill undvika behöva förkorta kommande säsong utan att de ska göra allt för att spela en komplett 82-matcherssäsong.

Bonus

100% till 100 kr

4.2 / 5
Betyg
Spela ansvarsfullt. 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.