NHL

Speltips inför Colorado – Arizona 12/8: Håller favoriten?

Colorado Avalance har haft en imponerade säsong kliver nu in i slutspelet när de möter överraskningslaget Arizona Coyotes som från sin elfteplats i väst lyckades slå ut sexan Nashville Predator...
Spelstopp: Onsdag 12/8 kl 23:30
Liga: NHL

2 minuters läsning

NHL

Speltips till NHL

NHL är världens bästa hockeyliga, och faktumet att man spelar på små rinkar skapar fartfyllda matcher som är oberäkneliga och underhållande och perfekta att spela på. Men det gäller att ha lite koll, och här hittar du ständigt uppdaterade spel och odds från National Hockey League.

NHL är den högsta ligan i det amerikanska hockeysystemet och rankas kvalitetsmässigt som världens bästa. Det mest framgångsrika laget genom tiderna är Montreal Canadiens med sammanlagt 24 Stanley Cup-titlar. Ligan grundades 1917, sedan man ställt in företrädaren National Hockey Association. Man hade vid starten bara fyra medlemsklubbar men har sedan under ett antal expansioner utökats, och har i nuläget 31 lag. 24 klubbar kommer från USA och sju från Kanada.

Man spelar under grundserien 82 matcher och sedan går 16 klubbar till slutspel och får chansen att vinna Stanley Cup bucklan. 8 av dessa kommer från Easton konferens och 8 från Western Conference. Inget lag flyttas ner, och efter säsongen får de sämst placerade lagen välja spelare först vid den årliga draften. Detta för att lagens styrka ska jämnas ut med åren. Man har också ett lönetak för att ingen klubb ska växa sig för stark, och för att pengarna inte ska styra framgång för mycket.

Man har liknande strategier på plats inom de andra amerikanska idrotterna som baseball, basketboll och amerikansk fotboll, men även inom MLS soccer. Ett väldigt annorlunda system gentemot europeisk idrott alltså, och detta är bland annat en av anledningarna till att MLS har svårt att växla upp, eftersom det är svårt att värva många bra spelare från Europa till ett och samma lag.

2004/2005 blev hela säsongen inställd efter att ägarna ville införa lönetak. Spelarlönerna hade börjat skena och man ville införa en begränsning, som så småningom kom på plats. Klubbarna har dock försökt att kringgå detta på flera sätt, bland annat genom att erbjuda sina stjärnspelare väldigt stora summor för en väldigt lång tid, där de troligtvis inte spelar så mycket eller har en så stor roll under sina sista år, då de mer eller mindre är pensionerade. En intressant dynamik detta, att de mest kommersiella ligorna inom sport i världen också har ett lönetak. Motsvarande åtgärd inom exempelvis fotbollen skulle ju kraftigt rita om kartan när det handlar om vilka lag som dominerar.

Varje år spelas en match utomhus, och denna tillställning brukar locka väldigt många åskådare. Det är naturligtvis ett jippo men också ett sätt att återkoppla till hockeyns tidiga år, då man ofta spelade under bar himmel..

Publikrekordet för en NHL-match kommer från en sådan tillställning. Det ligger på dryga 71 000 åskådare, och sattes i mötet mellan Buffalo Sabres och Pittsburg Penguins, den 1 januari 2008.

Dynamiken i en hockeymatch utomhus är naturligtvis lite annorlunda jämfört med vanliga matcher, eftersom effekter som solsken, vind och regn kan ge ena laget en fördel. Av den anledningen byter man sida, alltså bryts spelet i halvtid och lagen byter riktning.

Nummer 99 är pensionerat

Det är svårt att jämföra epoker inom sport, men man brukar vara ganska överens om att Wayne Gretzky är den bästa hockeyspelaren i NHL genom tiderna. Han är den enda spelaren som har fått sitt tröjnummer, 99 pensionerat av alla NHL:s lag. Detta är definitivt ett erkännande som heter duga, ingen spelare i NHL får längre någonsin använda numret 99.

Han spelade nästan 20 år i NHL och gjorde debut som 17-åring. Han satte 40 säsongsrekord, 15 slutspelsrekord och är den enda spelare i ligans historia som lyckats få ihop över 200 poäng på en och samma säsong. Detta lyckades han dessutom med inte mindre än 4 gånger under karriären. 13 säsonger i rad noterades han för över 100 poäng, och tillsammans med Edmonton Oilers vann han Stanley Cup 4 gånger.

Han avslutade karriären efter säsongen 1998/99 och har därefter bland annat varit general manager för Kanadas landslag under OS 2002 och 2006, samt varit tränare för laget Phoenix Coyotes.

Nördiga fakta

Här kommer lite intressanta fakta att nörda loss kring:

28 av NHL 30 lag har riktiga måltutor, som oftast är tagna från gamla båtar. Boston Bruins och New York Rangers är de enda två lagen som kör med förinspelat ljud.

Stan Mikita som spelade i Chicago Blackhawks tros vara den första spelaren som hade en hook på klubban. Han började spela med en sådan på 60-talet och innan dess gjordes bara raka klubblad.

Craig Mactavish var den sista spelaren som spelade utan hjälm. Han slutade spela 1997 och från 1979 blev det krav på att alla nya spelare i NHL skulle använda sig av hjälm.

Stanley Cup bucklan var endast 17 centimeter hög i början men har vuxit till sig genom åren. Detta eftersom varje gång en rad blir fylld så svetsar man dit en ny. Alla spelare som ingått i det vinnande laget får sitt namn ingraverat. Nuförtiden tar man däremot bort den äldsta ringen när det måste sätta dit en ny. Man har alltså inte sitt namn ingraverat för evigt om än väldigt länge.

Den spelare som åkt på mest utvisningar genom åren är Tiger Williams. Han spenderade sammanlagt 3966 minuter i utvisningsbåset under karriären.

Mark Messier är den enda spelare som tagit med Stanley Cup pokalen till en strippklubb under sin dag med bucklan.

Alla läkare i distriktet i Kanada är strikt förbjudna att snacka hockey medan de opererar.

Innan säsongen 1927/28 fick man faktiskt inte spela pucken framåt utan var tvungen att passa bakåt.

Anaheim Mighty Ducks är det enda lag som tagit namn efter en Disneyfilm.1992 kom nämligen hockey filmen Mighty Ducks ut och eftersom laget då ägdes av Disney tyckte man att detta var ett bra val.

Första ismaskinen användes 1949.

Wayne Gretzky poängrekord kommer troligtvis aldrig kunna slås. Det kan exempelvis nämnas att bara antalet assist han gjorde i sina rekord är mer än vad man sedan dess har åstadkommit totalt när det gäller poäng, det vill säga mål + assist.

Framgångsrika svenskar i NHL

Många svenskar har gjort bra ifrån sig i NHL genom åren. Ett flertal spelare har haft långa och framgångsrika karriärer på andra sidan Atlanten.

Nicklas Lidström hade en på många sätt oöverträffad karriär i Detroit Red Wings, där han dominerade blålinjen under 20 år och vann 4 Stanley Cup titlar. Han blev också utsedd till bästa back i ligan hela 7 gånger. Han gjorde 1142 poäng på 1564 matcher och var + 450 i plus/minus-statistiken. Sedan 2015 är han invald i NHL:s hall of fame, och betraktas definitivt som en av ligans bästa backar genom tiderna.

Mats Sundin var första europé som draftades som nr 1. Detta skedde 1989 då han valdes av Quebec Nordiques. Han hamnade sedan i Toronto Maple Leafs där han blev otroligt betydelsefull för laget under många år. Han var kapten i laget under 10 år, var oerhört populär bland fansen, och är lagets bäste poänggörare genom alla tider med 987 poäng. Han är också enda svensk i NHL historien om att ha gjort 500 mål och har utsetts till en av ligans 100 bästa spelare genom alla tider.

Även Peter Forsberg var med på denna lista och man kan fundera på hur hans karriär hade varit om det inte hade varit för alla skador. Han gjorde 885 poäng på sina 700 matcher i NHL och vann två Stanley Cup-titlar. Begåvad med både spelsinne, tuffhet, och bra skridskoåkning dominerade han stundtals stort i NHL när han var skadefri.

Börje Salming spelade i Toronto på 70-talet där han var oerhört populär. Ett av de mer spektakulära ögonblicken i svensk hockeyhistoria är när Börje Salming får en stående ovation under Canada Cup-1976 inför hemmapubliken, trots att han då var klädd i den gula Tre Kronor tröjan. Han gjorde sig känd för ett tufft och uppoffrande spel och alla hans stygn blev en följetong i media. Han spelade dessutom i NHL under den period då spelet var som tuffast, och var en av de spelare som började sudda ut stämpeln som svenska spelare hade om att vara fega i det fysiska spelet.

En annan svensk som imponerade på kanadensarna, men av helt andra anledningar var Mats Näslund som gick under smeknamnet “Den lilla vikingen”. Han visade att det inte nödvändigtvis bara var storleken och fysiska kvaliteter som spelade roll utan var istället väldigt tekniskt skicklig. 1976 vann han Stanley Cup med Montreal Canadiens, en säsong där han gjorde 110 poäng på 80 matcher i grundserien, samt 19 poäng på 20 slutspelsmatcher. Totalt spelade han 651 matcher i grundserien samt 102 slutspelsmatcher och gjorde i dessa 634 respektive 92 poäng.