2 minuters lÀsning

Svenska Fotbollsförbundet och Föreningen Svensk Elitfotboll har sedan tidigare haft 1 juni som tilltÀnkt premiÀrdatum för Allsvenskan och att Svenska Cupen ska avgöras innan detta. Nu avslöjar Aftonbladet att ett tillstÄnd för trÀningsmatcher inför premiÀren endast Àr nÄgon vecka bort.

Det Àr Aftonbladet som pratat med Sverker Nilsson som Àr lÀkare hos Falkenbergs FF och en av de tio laglÀkare som ska ta fram exakt hur allt ska fungera pÄ ett sÀkert sÀtt nÀr fotbollen kan Äterupptas.

– Det kommer spelas trĂ€ningsmatcher innan Svenska Cupen börjar. Sedan om de första kommer om en vecka eller tvĂ„, det fĂ„r vi se. Jag gissar att vi spelar trĂ€ningsmatcher i mitten av maj senast, sĂ€ger han till Aftonbladet.

Deras mÄl Àr att deras arbete med dokumentet som ska styra hur elitfotbollen i Sverige ska kunna Äterupptas ska vara fÀrdig inom max tio dagar. Efter det vÀntar ett möte med FolkhÀlsomyndigheten.

De har Àven haft möten med FolkhÀlsomyndigheten tidigare och Nilsson tror pÄ att de kommer fÄ godkÀnt pÄ spel Àven om han givetvis inte kan garantera nÄgot.

– Vi har haft ett möte med FolkhĂ€lsomyndigheten. Vi vet hur de tĂ€nker och de kĂ€nner till vĂ„ra tankar, sĂ€ger Sverker Nilsson.

Utan publik – utan plan för nĂ€r de kan Ă„tervĂ€nda

Embed from Getty Images

Precis som det skrivits om tidigare Àr det utan publik som det hÀr gÀller och det finns ingen prognos nÀr det blir fritt fram att ha den typen av folksamlingar igen.

Det Àr en frÄga som de följer vecka för vecka och framtiden fÄr pÄvisa nÀr det gÄr att slÀppa in publiken igen.

Även om TV-avtalet och sponsorer ger viktiga pengar till klubbarna blir det vĂ€ldigt stor smĂ€ll rent ekonomiskt att spela utan publik dĂ„ det blir en hel del kostnader för att spela. Speciellt bortamatcherna med resor men Ă€ven hemmamatcherna.

Det har tidigare pratats om hur lÀnge en del klubbar klarar av spel inför tomma lÀktare innan de fÄr likviditetsproblem och eventuell konkurs. Om det nu blir spel med start 1 juni utan publik kommer den frÄgan aktualiseras igen, speciellt om förbudet mot publik drar ut pÄ tiden.

Spela ansvarsfullt. 18+ gÀller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.