Svenska Fotbollsförbundet och Föreningen Svensk Elitfotboll har sedan tidigare haft 1 juni som tilltänkt premiärdatum för Allsvenskan och att Svenska Cupen ska avgöras innan detta. Nu avslöjar Aftonbladet att ett tillstånd för träningsmatcher inför premiären endast är någon vecka bort.

Det är Aftonbladet som pratat med Sverker Nilsson som är läkare hos Falkenbergs FF och en av de tio lagläkare som ska ta fram exakt hur allt ska fungera på ett säkert sätt när fotbollen kan återupptas.

– Det kommer spelas träningsmatcher innan Svenska Cupen börjar. Sedan om de första kommer om en vecka eller två, det får vi se. Jag gissar att vi spelar träningsmatcher i mitten av maj senast, säger han till Aftonbladet.

Deras mål är att deras arbete med dokumentet som ska styra hur elitfotbollen i Sverige ska kunna återupptas ska vara färdig inom max tio dagar. Efter det väntar ett möte med Folkhälsomyndigheten.

De har även haft möten med Folkhälsomyndigheten tidigare och Nilsson tror på att de kommer få godkänt på spel även om han givetvis inte kan garantera något.

– Vi har haft ett möte med Folkhälsomyndigheten. Vi vet hur de tänker och de känner till våra tankar, säger Sverker Nilsson.

Utan publik – utan plan för när de kan återvända

Embed from Getty Images

Precis som det skrivits om tidigare är det utan publik som det här gäller och det finns ingen prognos när det blir fritt fram att ha den typen av folksamlingar igen.

Det är en fråga som de följer vecka för vecka och framtiden får påvisa när det går att släppa in publiken igen.

Även om TV-avtalet och sponsorer ger viktiga pengar till klubbarna blir det väldigt stor smäll rent ekonomiskt att spela utan publik då det blir en hel del kostnader för att spela. Speciellt bortamatcherna med resor men även hemmamatcherna.

Det har tidigare pratats om hur länge en del klubbar klarar av spel inför tomma läktare innan de får likviditetsproblem och eventuell konkurs. Om det nu blir spel med start 1 juni utan publik kommer den frågan aktualiseras igen, speciellt om förbudet mot publik drar ut på tiden.

Spela ansvarsfullt. 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.