3 minuters lÀsning

Angela Merkel och den tyska regeringen har gett Bundesliga klartecken för att Äteruppta spel och fredag den 15 maj vÀntas första matchen spelas. HÀr gÄr vi igenom exakt hur det kommer gÄ till nÀr den första stora fotbollsligan Àr tillbaka efter Corona.

Efter beskedet frÄn den tyska regeringen att det var okej för fotbollen att Äterupptas har ligaförbundet bekrÀftat för tyska tidningen Bild att mÄlet Àr att spela första matchen redan pÄ fredag den 15 maj.

PremiĂ€rmatchen blir i sĂ„ fall Fortuna DĂŒsseldorf – Paderborn. DĂ€remot har Werder Bremen och Mainz 05 sagt att de inte Ă€r redo för spel redan till nĂ€sta helg. Det kan alltsĂ„ hĂ€nda att ligastarten fĂ„r skjutas upp till kommande helg 22-24 maj.

Masker för alla som inte Àr pÄ planen

Embed from Getty Images

För att minimera risken för sjuka spelare sÀtts lagen i trÀningslÀgerskarantÀn dÀr de isoleras frÄn omvÀrlden. Spelarna kommer Àven testas regelbundet. De kommer Àven nu kunna köra mer normala trÀningar med nÀrkamper som de undvikit nÀr de trÀnat senaste tiden och istÀllet kört mer individuell trÀning.

Totalt sett kommer det behövas runt 20 000 Covid19 tester för att sÀkerstÀlla att alla spelare och ledare Àr friska under den hÀr perioden som ligan ska spelas fÀrdigt.

Utöver detta komma spelare och ledare som inte Àr pÄ planen bÀra mask. Det slipper dÀremot spelarna som Àr pÄ planen dÄ munskydden Àr verkningslösa nÀr de blir blöta av svett.

Nio omgÄngar ÄterstÄr

Nu ÄterstÄr det nio omgÄngar av Bundesliga och tabellen ser ut som följande:

1. Bayern MĂŒnchen 55 poĂ€ng
2. Borussia Dortmund 51 poÀng
3. RB Leipzig 50 poÀng
4. Borussia Mönchengladbach 49 poÀng
5. Bayer 04 Leverkusen 47 poÀng
6. FC Schalke 04 37 poÀng
7. VfL Wolfsburg 36 poÀng
8. Sport-Club Freiburg 36 poÀng
9. TSG 1899 Hoffenheim 35 poÀng
10. FC Köln 32 poÀng
11. FC Union Berlin 30 poÀng
12. Eintracht Frankfurt 28 poÀng
13. Hertha Berlin 28 poÀng
14. FC Augsburg 27 poÀng
15. FSV Mainz 05 26 poÀng
16. Fortuna DĂŒsseldorf 22 poĂ€ng
17. SV Werder Bremen 18 poÀng
18. SC Paderborn 07 16 poÀng

För lagen i Bundesliga ger de fyra första platserna en direktplats till Champions League, plats fem ger en direktplats till Europa League och sjÀtteplatsen ger en kvalplats till Europa League. Plats 16 betyder negativt kval och plats 17 samt 18 direktnedflyttning.

Det Àr med andra ord en riktigt tÀt och jÀmn strid vid strecken. Fyra poÀng skiljer om vem som ska vinna Bundesliga, tvÄ poÀng runt Champions League-strecket och en poÀng om sista Europa League-platsen.

Botten av tabellen bjuder Ă€ven den pĂ„ dramatik dĂ€r DĂŒsseldorf som ska spela första matchen nu den 15 maj har fyra poĂ€ng upp till sĂ€ker mark och Werder Bremen som jagar dem underifrĂ„n endast ligger fyra poĂ€ng bakom.

Viktiga matcher som ÄterstÄr

Den jĂ€mna tabellen betyder att varje poĂ€ng blir vĂ€ldigt viktig. Men det finns nĂ„gra riktiga nyckelmatcher kvar att spela Ă€n som kan bli vĂ€ldigt avgörande. Den 28 omgĂ„ngen bjuder till exempel pĂ„ Borussia Dortmund mot Bayern MĂŒnchen. En seger dĂ€r för Dortmund och avstĂ„ndet till Bayern som de ska ta in pĂ„ de övriga Ă„tta omgĂ„ngarna Ă€r endast tvĂ„ poĂ€ng.

Spela ansvarsfullt. 18+ gÀller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.