Angela Merkel och den tyska regeringen har gett Bundesliga klartecken för att återuppta spel och fredag den 15 maj väntas första matchen spelas. Här går vi igenom exakt hur det kommer gå till när den första stora fotbollsligan är tillbaka efter Corona.

Efter beskedet från den tyska regeringen att det var okej för fotbollen att återupptas har ligaförbundet bekräftat för tyska tidningen Bild att målet är att spela första matchen redan på fredag den 15 maj.

Premiärmatchen blir i så fall Fortuna Düsseldorf – Paderborn. Däremot har Werder Bremen och Mainz 05 sagt att de inte är redo för spel redan till nästa helg. Det kan alltså hända att ligastarten får skjutas upp till kommande helg 22-24 maj.

Masker för alla som inte är på planen

Embed from Getty Images

För att minimera risken för sjuka spelare sätts lagen i träningslägerskarantän där de isoleras från omvärlden. Spelarna kommer även testas regelbundet. De kommer även nu kunna köra mer normala träningar med närkamper som de undvikit när de tränat senaste tiden och istället kört mer individuell träning.

Totalt sett kommer det behövas runt 20 000 Covid19 tester för att säkerställa att alla spelare och ledare är friska under den här perioden som ligan ska spelas färdigt.

Utöver detta komma spelare och ledare som inte är på planen bära mask. Det slipper däremot spelarna som är på planen då munskydden är verkningslösa när de blir blöta av svett.

Nio omgångar återstår

Nu återstår det nio omgångar av Bundesliga och tabellen ser ut som följande:

1. Bayern München 55 poäng
2. Borussia Dortmund 51 poäng
3. RB Leipzig 50 poäng
4. Borussia Mönchengladbach 49 poäng
5. Bayer 04 Leverkusen 47 poäng
6. FC Schalke 04 37 poäng
7. VfL Wolfsburg 36 poäng
8. Sport-Club Freiburg 36 poäng
9. TSG 1899 Hoffenheim 35 poäng
10. FC Köln 32 poäng
11. FC Union Berlin 30 poäng
12. Eintracht Frankfurt 28 poäng
13. Hertha Berlin 28 poäng
14. FC Augsburg 27 poäng
15. FSV Mainz 05 26 poäng
16. Fortuna Düsseldorf 22 poäng
17. SV Werder Bremen 18 poäng
18. SC Paderborn 07 16 poäng

För lagen i Bundesliga ger de fyra första platserna en direktplats till Champions League, plats fem ger en direktplats till Europa League och sjätteplatsen ger en kvalplats till Europa League. Plats 16 betyder negativt kval och plats 17 samt 18 direktnedflyttning.

Det är med andra ord en riktigt tät och jämn strid vid strecken. Fyra poäng skiljer om vem som ska vinna Bundesliga, två poäng runt Champions League-strecket och en poäng om sista Europa League-platsen.

Botten av tabellen bjuder även den på dramatik där Düsseldorf som ska spela första matchen nu den 15 maj har fyra poäng upp till säker mark och Werder Bremen som jagar dem underifrån endast ligger fyra poäng bakom.

Viktiga matcher som återstår

Den jämna tabellen betyder att varje poäng blir väldigt viktig. Men det finns några riktiga nyckelmatcher kvar att spela än som kan bli väldigt avgörande. Den 28 omgången bjuder till exempel på Borussia Dortmund mot Bayern München. En seger där för Dortmund och avståndet till Bayern som de ska ta in på de övriga åtta omgångarna är endast två poäng.

Spela ansvarsfullt. 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.