Svenska Fotbollsförbundet har nu bekräftat att de spikat 14 juni som planerat startdatum för Allsvenskan. Det är givetvis bra att de sätter en plan men frågan är om den är realistisk eller om vi får vänta ännu längre på spel?

Allsvenskan har flera gånger skjutits på framtiden och det har varit många bud. Men relativt tidigt pratades det om att de siktades på starta i början av juni enligt flera mediakällor.

Nu har Svenska Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson bekräftat för Fotbollskanalen att det spikade datumet är 14 juni när de hoppas att Allsvenskan ska dra igång.

Det är däremot med reservationen för vad gällande restriktioner samt råd från Folkhälsomyndigheten säger då om det går att genomföra.

De har även planer att slutföra svenska cupen innan seriestarten. De matcherna skulle i så fall spelas i slutet av maj eller början av juni.

– Ja, ambitionen är att den ska slutföras innan den tilltänkta allsvenska starten, som är planerad till den 14 juni. Det handlar om första halvan av juni månad som svenska cupen kan avslutas på i sådana fall. Det är planen, att inte blanda ihop svenska cupen med seriespelet. De ska leva två separata liv. Det är vår förhoppning och ambition. Men vi behöver en vecka eller tio dagar på oss för att vara mogna att slutgiltigt fastställa förutsättningarna för svenska cupen på herrsidan, säger Nilsson till Fotbollskanalen.

Oklart om de kan spela inför publik

Embed from Getty Images

Det är däremot väldigt oklart om det går att genomföra matcherna med publik.

Bara två dagar innan beskedet från Svenska Fotbollsförbundet gav Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell sin syn på det i samband med att Stockholms Fotbollsförbundet planerade dra igång med seniormatcher i april.

– Seniormatcher får man vänta med tills läget är betydligt lugnare, säger statsepidemiologen Tegnell på Folkhälsomyndighetens presskonferens.

Om läget är betydligt lugnare eller inte i slutet av maj återstår att se. Men oddsen att klubbarna kan komma igång med spel är betydligt lägre än att de kan spela inför publik.

Fotbollsmatcher pekats ut som stora smittspridare

Just fotbollsmatcher har pekats ut som stora smittspridare i både Spanien och Italien som drabbats väldigt hårt av Coronaviruset. Det finns flera saker som gör just stora idrottsevenemang extra farliga när det kommer till smittspridning.

  • Det är väldigt många personer på en väldigt liten yta. Både inne på arenan och i transporter till och från arenorna.
  • Många sitter/står väldigt trångt på arenorna under en längre period vilket ökar sannolikheten att någon kan smitta dig.
  • Många sjunger och skriker vilket kraftigt ökar spridningen av droppsmitta i luften som kan smitta de runt dig.
  • Många studier pekar på att en stor andel inte alls får några symptom av Covid19 vilket gör att de kommer gå på matcherna när de känner sig helt friska och då kan smitta andra.

Sen om Allsvenskan har råd att spela en längre period eller inte utan publik har redan diskuterats och blanda annat Olof Lundh har lyft det faktumet att många klubbar skulle gå omkull om de tvingas spela utan publik.

När det är okej att spela med publik är givetvis svårt att säga. Men det faktum att Sverige haft mindre restriktioner jämfört med många andra länder kan öppna för att även detta tillåts här tidigare än i andra länder.

Om det även visar sig att man blir immun när man haft Covid19 vilket inte är bekräftat än skulle det i så fall även öka chansen att Sverige kan vara tidigt ute med matcher med publik då vi haft mindre restriktioner och snabbare spridning än många andra länder.

Spela ansvarsfullt. 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.