4 minuters lÀsning

Svenska Fotbollsförbundet har nu bekrÀftat att de spikat 14 juni som planerat startdatum för Allsvenskan. Det Àr givetvis bra att de sÀtter en plan men frÄgan Àr om den Àr realistisk eller om vi fÄr vÀnta Ànnu lÀngre pÄ spel?

Allsvenskan har flera gÄnger skjutits pÄ framtiden och det har varit mÄnga bud. Men relativt tidigt pratades det om att de siktades pÄ starta i början av juni enligt flera mediakÀllor.

Nu har Svenska Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson bekrÀftat för Fotbollskanalen att det spikade datumet Àr 14 juni nÀr de hoppas att Allsvenskan ska dra igÄng.

Det Àr dÀremot med reservationen för vad gÀllande restriktioner samt rÄd frÄn FolkhÀlsomyndigheten sÀger dÄ om det gÄr att genomföra.

De har Àven planer att slutföra svenska cupen innan seriestarten. De matcherna skulle i sÄ fall spelas i slutet av maj eller början av juni.

– Ja, ambitionen Ă€r att den ska slutföras innan den tilltĂ€nkta allsvenska starten, som Ă€r planerad till den 14 juni. Det handlar om första halvan av juni mĂ„nad som svenska cupen kan avslutas pĂ„ i sĂ„dana fall. Det Ă€r planen, att inte blanda ihop svenska cupen med seriespelet. De ska leva tvĂ„ separata liv. Det Ă€r vĂ„r förhoppning och ambition. Men vi behöver en vecka eller tio dagar pĂ„ oss för att vara mogna att slutgiltigt faststĂ€lla förutsĂ€ttningarna för svenska cupen pĂ„ herrsidan, sĂ€ger Nilsson till Fotbollskanalen.

Oklart om de kan spela inför publik

Embed from Getty Images

Det Àr dÀremot vÀldigt oklart om det gÄr att genomföra matcherna med publik.

Bara tvÄ dagar innan beskedet frÄn Svenska Fotbollsförbundet gav FolkhÀlsomyndighetens Anders Tegnell sin syn pÄ det i samband med att Stockholms Fotbollsförbundet planerade dra igÄng med seniormatcher i april.

– Seniormatcher fĂ„r man vĂ€nta med tills lĂ€get Ă€r betydligt lugnare, sĂ€ger statsepidemiologen Tegnell pĂ„ FolkhĂ€lsomyndighetens presskonferens.

Om lÀget Àr betydligt lugnare eller inte i slutet av maj ÄterstÄr att se. Men oddsen att klubbarna kan komma igÄng med spel Àr betydligt lÀgre Àn att de kan spela inför publik.

Fotbollsmatcher pekats ut som stora smittspridare

Just fotbollsmatcher har pekats ut som stora smittspridare i bÄde Spanien och Italien som drabbats vÀldigt hÄrt av Coronaviruset. Det finns flera saker som gör just stora idrottsevenemang extra farliga nÀr det kommer till smittspridning.

  • Det Ă€r vĂ€ldigt mĂ„nga personer pĂ„ en vĂ€ldigt liten yta. BĂ„de inne pĂ„ arenan och i transporter till och frĂ„n arenorna.
  • MĂ„nga sitter/stĂ„r vĂ€ldigt trĂ„ngt pĂ„ arenorna under en lĂ€ngre period vilket ökar sannolikheten att nĂ„gon kan smitta dig.
  • MĂ„nga sjunger och skriker vilket kraftigt ökar spridningen av droppsmitta i luften som kan smitta de runt dig.
  • MĂ„nga studier pekar pĂ„ att en stor andel inte alls fĂ„r nĂ„gra symptom av Covid19 vilket gör att de kommer gĂ„ pĂ„ matcherna nĂ€r de kĂ€nner sig helt friska och dĂ„ kan smitta andra.

Sen om Allsvenskan har rÄd att spela en lÀngre period eller inte utan publik har redan diskuterats och blanda annat Olof Lundh har lyft det faktumet att mÄnga klubbar skulle gÄ omkull om de tvingas spela utan publik.

NÀr det Àr okej att spela med publik Àr givetvis svÄrt att sÀga. Men det faktum att Sverige haft mindre restriktioner jÀmfört med mÄnga andra lÀnder kan öppna för att Àven detta tillÄts hÀr tidigare Àn i andra lÀnder.

Om det Àven visar sig att man blir immun nÀr man haft Covid19 vilket inte Àr bekrÀftat Àn skulle det i sÄ fall Àven öka chansen att Sverige kan vara tidigt ute med matcher med publik dÄ vi haft mindre restriktioner och snabbare spridning Àn mÄnga andra lÀnder.

Spela ansvarsfullt. 18+ gÀller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.