La Liga avbröts precis som alla andra större fotbollsligor i Europa på grund av Coronaviruset. De är däremot fortfarande optimistiska om att kunna spela färdigt säsongen med start nu i maj. Däremot talar väldigt mycket för att det kommer dröja länge innan publiken kan återvända.

La Liga diskuterar just nu tre olika omstartsdatum. Ett av dem är redan den 28 maj.

– Bland alla scenarion som vi har resonerat kring är antingen 28 maj, sjätte juni eller 28 juni troliga datum för att börja spela matcher igen, säger ligans ordförande Javier Tebas till BBC.

Diskutionerna sker främst med Spanska myndigheter samt UEFA. Just UEFA har tidigare hotat ligor som inte gör sitt absolut bästa för att spela färdigt säsongen att de kan uteslutas ur Europaspel kommande säsong.

Just nu kvarstår det elva omgångar av La Liga där Barcelona toppar tabellen två poäng före Real Madrid.

27% av intäkterna från publiken

Embed from Getty Images

Däremot talar väldigt mycket för att det kommer dröja länge innan publiken kan återvända till arenorna i Spanien.

Enligt spanska Sport förbereder sig Bareclonas ledning just nu på att det inte kommer vara någon publik på Camp Nou under resten av 2020.

Bloomberg gjorde tidigare i veckan en genomgång över toppligorna i Europa och hur stor del av deras intäkter som kommer från just publiken på plats i arenorna.

För La Liga är det 27% vilket är väldigt likt många av de andra större ligorna.

Ekonomiskt kommer de bli stora förluster för klubbarna att spela utan publik även om det är mycket bättre än att inte spela alls.

– Om ligan inte startar igen kommer klubbarna förlora tio miljarder kronor, om den spelas utan publik blir förlusterna 3,2 miljarder kronor, säger Tebas till BBC.

Han berättar även att de hoppas inte behöva förändra formatet på nästa säsong utan kunna spela samma antal matcher och inhemska Copa del Rey precis som vanligt. Däremot kan det givetvis ändras men det är utgångsplanen.

Spela ansvarsfullt. 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.