2 minuters lÀsning

Flertalet ligor som Allsvenskan, Premier League och La Liga hoppas köra igÄng under slutet av maj eller juni. Men i NederlÀnderna lÀmnade regeringen beskedet att Eredivisie stoppas till minst 1 september. Nu Àr frÄgan om andra lÀnders regeringar följer efter.

Det Àr Fotbollskanalen som hÀnvisar till nederlÀndska tidningarna Algemeen Dagblad samt De Telegraaf som uppgifterna kommer frÄn.

Enligt dem har regeringen lÀmnat beskedet att inga matcher fÄr spelas, varken med eller utan publik fram innan 1 september. Det Àr dÀrför vÀldigt oklart om den pÄbörjade sÀsongen kan slutföras eller om de tvingas stryka den för att starta en ny sÀsong den 1 september.

– Ja, det Ă€r surt, men vi kan inte undgĂ„ det, sĂ€ger premiĂ€rministern Mark Rutte enligt AD.

Groningen-svensken Gabriel Gudmundsson var överraskad av beskedet.

– Jag blev lika chockad som du. Jag satt hemma hos min mamma och sĂ„g notisen pĂ„ Fotbollskanalen, jag hade ingen aning alls, sĂ€ger han till Fotbollskanalen.

SvÄrt spela klart sÀsongen

Embed from Getty Images

UEFA har tidigare sagt att de ligor som inte gör sitt yttersta för att avsluta pÄbörjade ligor kan uteslutas frÄn Europaspel nÀsta sÀsong. DÀremot bör detta inte vara nÄgot problem hÀr dÄ det inte Àr klubbarna eller ligan som tagit beslutet utan regeringen. Klubbarna kan med andra ord inte göra nÄgonting Ät det Ät bör dÀrför inte heller straffas av UEFA.

IgÄr under tisdagen hade UEFA ett stort möte med de 55 medlemsförbunden för att diskutera hur man ska göra för att bÄde landslags- samt klubblagsfotbollen ska fÄ schemat att gÄ ihop efter Corona.

Men med tanke pÄ att EM ligger nÀsta sommar och ligorna kan starta tidigast i september kommer det bli extremt tight om de Àven ska fÄ in matcherna som de inte hann spela pÄ den hÀr sÀsongen.

LÀs mer: Se gÀrna vÄr nya guide över olika bettingmarknader.

Spela ansvarsfullt. 18+ gÀller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.