3 minuters lÀsning

UEFA hade tidigare i veckan möte med sina 55 medlemsförbund och en av punkterna som lyftes var vilka lag som ska fÄ de ÄtrÄvÀrda Europaplatserna i sÄ fall ligorna inte kan slutföra sina sÀsonger. Inget beslut togs dÀremot men ett datum spikades för nÀr de ska ta beslut.

Det stÄr redan klart att alla ligor inte kommer slutföras. Sedan fÄr vi se hur mÄnga som lyckas slutföra sina sÀsonger. Men bland annat Belgien och NederlÀnderna har redan stÀngt samtidigt som de större ligorna i alla fall hoppas kunna slutföra sÀsongen.

Men det behövs riktlinjer för vilka lag som fÄr Europaplatserna i sÄ fall det inte gÄr att genomföra ligorna som tÀnkt.

UEFA hade mötet och ett besked var att vÀnta nu i torsdags enligt brittisk press men sÄ blev inte fallet. UEFAs vicepresident Karl-Erik Nilsson sÀger att det Àr först efter mötet den 27 maj som beslut kan komma.

– Förhoppningen Ă€r att de ska kunna slutföras under sommaren, sĂ„ att man hinner avsluta bĂ„de den europeiska och nationella sĂ€songen innan man börjar med nĂ€sta. Men det Ă€r lite för tidigt att sĂ€ga Ă€nnu, det hĂ€nder saker varje vecka runt om i Europa, sĂ€ger han till Fotbollskanalen.
– Även om signalerna ser lite positivare ut sĂ„ det lĂ„ngt till att vi kan spela fotboll pĂ„ den hĂ€r nivĂ„n. DĂ€rför behöver man ha en rejĂ€l tidsdrĂ€kt innan man sĂ€tter nĂ„gra deadlines, fortsĂ€tter han.

Tre olika scenarion har lyfts fram

Embed from Getty Images

De tre mest troliga scenariona som lyfts fram i media Àr:

  • Ta ett poĂ€ngsnitt och dela ut platserna. Detta Ă€r alltsĂ„ i stort sett som tabellerna ser ut nu men med en justering i sĂ„ fall nĂ„got lag spelat fler matcher gĂ„r man pĂ„ poĂ€ngsnitt per match för att göra det mer rĂ€ttvist.
  • GĂ„ efter UEFA-rankningen vilket hade skakat om ganska rejĂ€lt vilka som fick Europaplatserna i flera ligor.
  • The Times rapporterade om att UEFA funderar pĂ„ nĂ„gon form av playoff om platserna.
  • UEFA har dĂ€remot pratat en hel del om att det krĂ€vs sĂ„ stor sportslig rĂ€ttvisa som möjligt vilket talar för att man gĂ„r efter poĂ€ngsnitt.

    VÀrt att notera frÄn England Àr Àven att Manchester Citys överklagan till CAS om deras avstÀngning vÀntas dra ut pÄ tiden pÄ grund av Corona vilket gör att de mest troligt kan spela nÀsta sÀsongs Champions League trots sin avstÀngning eftersom CAS inte kommer hinna ta beslut i fallet.

    Det skulle i sÄ fall betyda att om UEFA gÄr pÄ poÀngsnitt missar Manchester United Champions League Ànnu en gÄng.

    Spela ansvarsfullt. 18+ gÀller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.