UEFA hade tidigare i veckan möte med sina 55 medlemsförbund och en av punkterna som lyftes var vilka lag som ska få de åtråvärda Europaplatserna i så fall ligorna inte kan slutföra sina säsonger. Inget beslut togs däremot men ett datum spikades för när de ska ta beslut.

Det står redan klart att alla ligor inte kommer slutföras. Sedan får vi se hur många som lyckas slutföra sina säsonger. Men bland annat Belgien och Nederländerna har redan stängt samtidigt som de större ligorna i alla fall hoppas kunna slutföra säsongen.

Men det behövs riktlinjer för vilka lag som får Europaplatserna i så fall det inte går att genomföra ligorna som tänkt.

UEFA hade mötet och ett besked var att vänta nu i torsdags enligt brittisk press men så blev inte fallet. UEFAs vicepresident Karl-Erik Nilsson säger att det är först efter mötet den 27 maj som beslut kan komma.

– Förhoppningen är att de ska kunna slutföras under sommaren, så att man hinner avsluta både den europeiska och nationella säsongen innan man börjar med nästa. Men det är lite för tidigt att säga ännu, det händer saker varje vecka runt om i Europa, säger han till Fotbollskanalen.
– Även om signalerna ser lite positivare ut så det långt till att vi kan spela fotboll på den här nivån. Därför behöver man ha en rejäl tidsdräkt innan man sätter några deadlines, fortsätter han.

Tre olika scenarion har lyfts fram

Embed from Getty Images

De tre mest troliga scenariona som lyfts fram i media är:

  • Ta ett poängsnitt och dela ut platserna. Detta är alltså i stort sett som tabellerna ser ut nu men med en justering i så fall något lag spelat fler matcher går man på poängsnitt per match för att göra det mer rättvist.
  • Gå efter UEFA-rankningen vilket hade skakat om ganska rejält vilka som fick Europaplatserna i flera ligor.
  • The Times rapporterade om att UEFA funderar på någon form av playoff om platserna.
  • UEFA har däremot pratat en hel del om att det krävs så stor sportslig rättvisa som möjligt vilket talar för att man går efter poängsnitt.

    Värt att notera från England är även att Manchester Citys överklagan till CAS om deras avstängning väntas dra ut på tiden på grund av Corona vilket gör att de mest troligt kan spela nästa säsongs Champions League trots sin avstängning eftersom CAS inte kommer hinna ta beslut i fallet.

    Det skulle i så fall betyda att om UEFA går på poängsnitt missar Manchester United Champions League ännu en gång.

    Spela ansvarsfullt. 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.