Bara dagen efter Daily Mirror och Daily Mail avslöjat en plan hur Premier League ska kunna spelas färdigt kommer nu nya uppgifter om att Premier League förbereder ett uttalande om att resten av säsongen ställs in och inte kommer återupptas.

Uttalandet kommer från ett oväntat håll i form av italienska Udineses sportchef Pierpaolo Marino men det finns en naturlig koppling varför han kan sitta på bra information från insidan om detta.

Pozzo-familjen som äger Udinese äger även Watford I Premier League och bör därför ha bra information om hur dissektionerna går kring att eventuellt spela klart Premier League.

– Det belgiska förbundet har redan avslutat ligan trots hotet om sanktioner från Uefa. I England håller Premier League på att förbereda ett liknande uttalande, för situationen håller på att bli mycket, mycket allvarlig. Jag bara hoppas vi kan njuta av fotbollen igen efter coronaviruset”, säger Marino till Sportitalia enligt Fotbollskanalen.

Watford har intresse av att avsluta säsongen

Däremot bör man ha med i åtanken att ägarna bakom Watford har väldigt mycket att vinna på att inte spela klart säsongen. När säsongen blåstes av låg Watford ovanför nedflyttningsstrecket enbart på grund av bättre målskillnad. De hade samtidigt otroligt svag form med bara en seger på de åtta senaste matcherna.

Om säsongen inte spelas klart kan de med andra ord inte bli nedflyttade. Om säsongen fortsätter ligger de väldigt illa ute och riskerar att åka ur Premier League.

Neka länder som inte gör sitt yttersta för att avsluta sin liga

Embed from Getty Images

De hot från UEFA som Marino talar om är det faktum att UEFA varnat att de ligor som inte spelar klart sina säsonger kanske inte får delta i Europeiska cuper kommande säsong.

– Men samtidigt markerar Uefa – att eftersom förutsättningarna är att man ska ha sportslig kvalificering till de internationella klubbtävlingarna – så förbehåller de sig rätten att avgöra huruvida det har varit en sportslig avslutning i respektive liga. Uefa menar på att man kan neka tillträde från vissa länder om man inte gjort sitt yttersta för att avsluta sin liga, så får man i så fall inte tillträde till de internationella klubbtävlingarna inför den kommande säsongen, berättade EPFL:s ordförande Lars-Christer Olsson till Fotbollskanalen förra veckan.

EPFL är en intresseorganistion som företräder de stora ligorna i Europa.

Större ligorna lär inte straffas

Däremot är det svårt att se ett läge där UEFA stänger ute Premier League eller någon av de andra större ligorna från Champions League.

Om Premier League inte kan slutföra den påbörjade säsongen blir det mest troligt ingen upp eller nedflyttning till Championship. Det skulle vara väldigt osportsligt då det endast skiljer målskillnad för vissa klubbar och de har väldigt olika tuffa spelschema kvar som ännu inte spelats.

När Corona stoppade Premier League låg Liverpool, Manchester City, Leicester samt Chelsea på Champions League-platserna. Manchester United hade Europa League-platsen.

Däremot har Manchester City sitt straff där de har uteslutits från Champions League. Om den domen står fast tar United deras plats i Champions League och Wolverampton tar den sista Europa League-platsen.

Nedflyttningsplatserna fylls av Norwich, Aston Villa och Bournemouth. Samtidigt ligger West Ham och Watford precis ovanför nedflyttning på grund av bättre målskillnad.