Hockeysäsongen närmar sig och planen är att Champions Hockey League ska hoppa över gruppspelet och kliva rakt in i ett förlängt slutspel redan i oktober. Som uppladdning har vi på Dagensbetting.se gått igenom all statistik sedan CHL startade för att se vilka ligor som gjort flest mål, släppt in minst mål, tar flest poäng i snitt samt har mest publik på sina matcher.

Champions Hockey League har spelat sedan säsongen 2014-15 och Luleå Hockey blev det försga laget att vinna turneringen som efter det dominerats av Frölunda. Under de sex säsongerna som har spelats har formatet varierat något sett till vilka lag som får vara med och hur många lag som är med.

Det har som mest varit 48 lag både 2015-16 samt 2016-17 men sedan säsongen 2017-18 har turneringen bantats ner till 32 lag.

Vi har gått igenom statistiken för de matcher som spelats under den här perioden och buntat ihop samtliga lag från varje liga för att jämföra ligorna mot varandra. Värt att notera är även att några nationer har få deltagare vilket betyder att deras siffror kan vara något missvisande.

Italien, Belarus, Polen samt Danmark har alla under 40 spelade matcher i CHL vilket gör att enskilda lags prestationer i ett mindre antal matcher får ett större genomslag.

De länder/ligor som deltagit under den här perioden är:

 • * Belarus (BXL)
 • * Danmark (Metal Ligaen)
 • * Finland (Liiga)
 • * Frankrike (Ligue Magnus)
 • * Italien (Serie A)
 • * Norge (GET-ligaen)
 • * Polen (Polska Hokej Liga)
 • * Schweiz (NLA)
 • * Slovakien (Tipsport Liga)
 • * Storbritannien (EIHL)
 • * Sverige (SHL)
 • * Tjeckien (ELH)
 • * Tyskland (DEL)
 • * Österrike (EBEL)

Antal gjorda mål per match

GFA Dagens bästa speltips hos DagensBetting.se
Här har vi räknat ihop statistiken från alla lag från respektive nation/liga och tagit fram ett snitt hur många mål de har gjort per match i Champions Hockey League från säsongen 2014-15 till idag.

Sverige och SHL sticker ut rejält här med ett målsnitt hela 0,47 högre per match än tvåan Tjeckien. Intressant också att Tjeckien rankas som tvåa trots att de rankas som tävlingens femte bästa liga sett till vilka resultat de gör.

Intressant också att det endast skiljer 0,33 mål per match mellan tvåan Tjeckien och sjuan Italien.


Antal insläppta mål per match

GAA Dagens bästa speltips hos DagensBetting.se

SHL är vinnare även här men med väldigt liten marginal då defensivt starka lag från Finland nästan matchar Sveriges siffror. Här ser man även tydligt skillnaden mellan de olika ligorna när hela tre ligor har släppt in mer än dubbelt så många mål per match som lagen från Sverige.


Antal poäng per match

PPG Dagens bästa speltips hos DagensBetting.se
Inte helt oväntat toppar Sverige även här och det är en tydlig topptrio med Sverige, Finland och Schweiz som tar klart fler poäng än övriga lag. Tjeckien utmanar där bakom men det finns en viss marginal mellan ligorna.

Att lagen från Frankrike, Danmark och Polen endast tagit 0,5 respektive 0,32 poäng per match är givetvis ett underbetyg och visar att lagen inte håller rätt standard. Annars är det faktiskt hela åtta ligor som snittar över en poäng per match vilket imponerar.

Värt att nämna igen är även att Italiens siffror endast bygger på ett lag som spelat totalt 14 matcher i CHL vilket gör att deras siffror kan vara något missvisande.


Publiksnitt per match

CHL attendance Dagens bästa speltips hos DagensBetting.se

Här är däremot en kategori där Sverige får stryka på foten och befinner sig i botten. Tyskland är publikkungarna med över 4 200 personer i snitt på varje CHL-match. Det är faktiskt hela sju ligor med över 3 000 personer i snitt per match och även Österrike och Slovakien ligger just
under det med 2936 samt 2848 åskådare i snitt per match.

Sverige får ihop 2 555 åskådare i snitt vilket i alla fall är klart bättre än Danmark som är CHL:s sorgebarn sett till publik med endast 1408 åskådare i snitt.

Källa: Championshockeyleague.com