3 minuters lÀsning

I kölvattnet av Coronaviruset som hÀrjar över hela jorden har vÀrldens ekonomi skakats i grunden. Att klubbarna inte kan spela matcher just nu gör givetvis att de blöder och man ska inte heller glömma bort att Àven deras sponsorer och ÄskÄdare blöder pengar just nu.

DÄ var det en vÀldigt viktig signal frÄn HÀcken och Elfsborgs spelare nÀr de gÄtt ut med att de gÄr med pÄ att sÀnka sina löner.

Embed from Getty Images

Klubbarna i Allsvenskan tappar enorma pengar just nu. De ska fortfarande betala löner, hyror och övrig utgifter men har samtidigt nÀstan inga intÀkter nÀr det inte spelas nÄgra matcher.

NÀr man sedan tÀnker pÄ efter Corona. Hur mÄnga av deras tidigare ÄskÄdare kommer ha rÄd att gÄ pÄ lika mÄnga matcher dÄ mÄnga svenskar riskerar tappa sina jobb pÄ grund av krisen? Hur mÄnga sponsorer kommer helt dra in sina pengar eller kraftigt minska dem pÄ grund av krisen?

Det Àr svÄrt för klubbarna att fÄ en klar bild över hur framtiden kommer se ut. DÀrför har mÄnga klubbar redan nu antingen sagt upp, varslat eller permitterat personal för att sÀnka sina kostnader.

Fansen samlar in – spelarna bör sĂ€nka lönerna

Samtidigt samlar fansen in pengar via Swish för att hjÀlpa klubbarna i deras hjÀrtan.

DÄ var det inte mer Àn rÀtt att spelarna tog sitt ansvar. NÀr vanliga personalen pÄ arenan och runt klubben fÄr en ekonomisk smÀll och fansen sÄ gott de kan försöker tÀcka upp klubbens ekonomi kÀnns det nÀstan rent vidrigt att spelarna med dyra kontrakt inte gÄr med pÄ att sÀnka sina löner.

– Alla Ă€r överens om att göra detta, alla förstĂ„r allvaret i situationen och konsekvenserna av den. Hur hĂ„rt det slĂ„r mot klubben. Vi tillhör alla BK HĂ€cken och vet vilka uppoffringar mĂ„nga gör för att stötta föreningen i en svĂ„r situation. Kan vi hjĂ€lpa till pĂ„ nĂ„got sĂ€tt sĂ„ vill vi göra det. Vi vill att klubben ska mĂ„ bra, sager lagkaptenen Rasmus Lindgren till HĂ€ckens hemsida.

Elfsborgs spelare föreslog egen lönesÀkning

– Vi befinner oss i en osĂ€ker tid. Allsvenskan Ă€r framflyttad och samhĂ€llet och vĂ„r förening stĂ„r inför sin största prövning pĂ„ mĂ„nga Ă„r. Framtiden Ă€r oviss, kommer vi fĂ„ spela inför publik? Vilka sponsorer tvingas dra i nödbromsen? Kommer det statliga krispaketet hjĂ€lpa/gĂ€lla oss? Vissa andra branscher gĂ„r pĂ„ knĂ€na och det varslas tusentals anstĂ€llda. För att visa att vi spelare bryr oss om föreningens framtid gentemot medlemmar, supporters och sponsorer har vi föreslagit en lönesĂ€nkning under en period, sĂ€ger Elfsborgs spelare i ett uttalande.

Sedan tidigare har AIK korttidspermitterat sina spelare vilket gör att de fÄr en nÄgot sÀnkt lön samtidigt som klubben fÄr kraftigt sÀnkt kostnad och att staten gÄr in och tÀcker mellanskillnaden. Det Àr alltsÄ inte ett val spelarna har gjort och det Àr frÀmst staten som fÄr stÄ för kostnaden.


Spela ansvarsfullt. 18+ gÀller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.