I kölvattnet av Coronaviruset som härjar över hela jorden har världens ekonomi skakats i grunden. Att klubbarna inte kan spela matcher just nu gör givetvis att de blöder och man ska inte heller glömma bort att även deras sponsorer och åskådare blöder pengar just nu.

Då var det en väldigt viktig signal från Häcken och Elfsborgs spelare när de gått ut med att de går med på att sänka sina löner.

Embed from Getty Images

Klubbarna i Allsvenskan tappar enorma pengar just nu. De ska fortfarande betala löner, hyror och övrig utgifter men har samtidigt nästan inga intäkter när det inte spelas några matcher.

När man sedan tänker på efter Corona. Hur många av deras tidigare åskådare kommer ha råd att gå på lika många matcher då många svenskar riskerar tappa sina jobb på grund av krisen? Hur många sponsorer kommer helt dra in sina pengar eller kraftigt minska dem på grund av krisen?

Det är svårt för klubbarna att få en klar bild över hur framtiden kommer se ut. Därför har många klubbar redan nu antingen sagt upp, varslat eller permitterat personal för att sänka sina kostnader.

Fansen samlar in – spelarna bör sänka lönerna

Samtidigt samlar fansen in pengar via Swish för att hjälpa klubbarna i deras hjärtan.

Då var det inte mer än rätt att spelarna tog sitt ansvar. När vanliga personalen på arenan och runt klubben får en ekonomisk smäll och fansen så gott de kan försöker täcka upp klubbens ekonomi känns det nästan rent vidrigt att spelarna med dyra kontrakt inte går med på att sänka sina löner.

– Alla är överens om att göra detta, alla förstår allvaret i situationen och konsekvenserna av den. Hur hårt det slår mot klubben. Vi tillhör alla BK Häcken och vet vilka uppoffringar många gör för att stötta föreningen i en svår situation. Kan vi hjälpa till på något sätt så vill vi göra det. Vi vill att klubben ska må bra, sager lagkaptenen Rasmus Lindgren till Häckens hemsida.

Elfsborgs spelare föreslog egen lönesäkning

– Vi befinner oss i en osäker tid. Allsvenskan är framflyttad och samhället och vår förening står inför sin största prövning på många år. Framtiden är oviss, kommer vi få spela inför publik? Vilka sponsorer tvingas dra i nödbromsen? Kommer det statliga krispaketet hjälpa/gälla oss? Vissa andra branscher går på knäna och det varslas tusentals anställda. För att visa att vi spelare bryr oss om föreningens framtid gentemot medlemmar, supporters och sponsorer har vi föreslagit en lönesänkning under en period, säger Elfsborgs spelare i ett uttalande.

Sedan tidigare har AIK korttidspermitterat sina spelare vilket gör att de får en något sänkt lön samtidigt som klubben får kraftigt sänkt kostnad och att staten går in och täcker mellanskillnaden. Det är alltså inte ett val spelarna har gjort och det är främst staten som får stå för kostnaden.


Spela ansvarsfullt. 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.