Dagens Nyheter har avslöjat hemliga siffror som visar att Sverige är det landet med tredje flest misstänkte riggade fotbollsmatcher under 2019.

Svensk fotboll har de senaste åren haft flera uppmärksammade fall av matchfixning. Inte minst i Superettan men även hela vägen upp till toppmatcherna i Allsvenskan.

Dagens Nyheter har genom Svenska Fotbollsförbundets Håkan Sjöstrand bekräftat att Sverige rankas som det land i Europa med tredje mest misstänkta riggade matcher under 2019.

Siffrorna kommer från företaget Sportradar men när Dagens Nyheter kontaktat de vill de varken bekräfta eller dementera siffrorna om Sverige.

47 fall av misstänkt riggade matcher 2019

Embed from Getty Images

Enligt siffrorna som DN tagit del av registrerades hela 47 stycken misstänka riggade matcher förra året jämfört med 44 året innan.

– Vi har hela tiden i alla sammanhang framfört att vi behöver hjälp och uppfattar att vi blivit lovade hjälp med detta problem. Fotbollen kan inte vänta längre och vi saknar ett antal självklara begränsningar som är att se som en hygienfaktor om man menar allvar med att vilja hjälpa oss. Med den spelreglering och det utbud som tillåts nu säger man att kvartalsekonomin och spelbolagens behov av vinstmaximering går före idrottens integritet och säkerhet. Det är oacceptabelt, säger Sjöstrand till Fotbollskanalen om siffrorna.

Match mellan division 4-lag stoppades i fredags

Som en följd av Coronakrisen har dessutom de få matcher som spelas fått väldigt stor internationell publik. Inte minst Vitryssland som fortfarande har sin liga igång. Men även träningsmatcher mellan mindre lag i division 4-6 har plötsligt blivit eftertraktade bland spelare.

Där är givetvis risken för riggade matcher större och i fredags rapporterade SVT om att en match mellan två lag i division 4 fick ställas in på grund av risk för matchfix.

Spela ansvarsfullt. 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.