2 minuters lÀsning

Dagens Nyheter har avslöjat hemliga siffror som visar att Sverige Àr det landet med tredje flest misstÀnkte riggade fotbollsmatcher under 2019.

Svensk fotboll har de senaste Ären haft flera uppmÀrksammade fall av matchfixning. Inte minst i Superettan men Àven hela vÀgen upp till toppmatcherna i Allsvenskan.

Dagens Nyheter har genom Svenska Fotbollsförbundets HÄkan Sjöstrand bekrÀftat att Sverige rankas som det land i Europa med tredje mest misstÀnkta riggade matcher under 2019.

Siffrorna kommer frÄn företaget Sportradar men nÀr Dagens Nyheter kontaktat de vill de varken bekrÀfta eller dementera siffrorna om Sverige.

47 fall av misstÀnkt riggade matcher 2019

Embed from Getty Images

Enligt siffrorna som DN tagit del av registrerades hela 47 stycken misstÀnka riggade matcher förra Äret jÀmfört med 44 Äret innan.

– Vi har hela tiden i alla sammanhang framfört att vi behöver hjĂ€lp och uppfattar att vi blivit lovade hjĂ€lp med detta problem. Fotbollen kan inte vĂ€nta lĂ€ngre och vi saknar ett antal sjĂ€lvklara begrĂ€nsningar som Ă€r att se som en hygienfaktor om man menar allvar med att vilja hjĂ€lpa oss. Med den spelreglering och det utbud som tillĂ„ts nu sĂ€ger man att kvartalsekonomin och spelbolagens behov av vinstmaximering gĂ„r före idrottens integritet och sĂ€kerhet. Det Ă€r oacceptabelt, sĂ€ger Sjöstrand till Fotbollskanalen om siffrorna.

Match mellan division 4-lag stoppades i fredags

Som en följd av Coronakrisen har dessutom de fÄ matcher som spelas fÄtt vÀldigt stor internationell publik. Inte minst Vitryssland som fortfarande har sin liga igÄng. Men Àven trÀningsmatcher mellan mindre lag i division 4-6 har plötsligt blivit eftertraktade bland spelare.

DÀr Àr givetvis risken för riggade matcher större och i fredags rapporterade SVT om att en match mellan tvÄ lag i division 4 fick stÀllas in pÄ grund av risk för matchfix.

Spela ansvarsfullt. 18+ gÀller för spel. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.